Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni embargo
  • 10.08.2015. 10:15

Rusi spaljuju hranu sa zapada!

Plan ruske vlade koji se tiče masovnog uništenja ilegalno uvezene hrane sa zapada izazvao je revolt kod dijela stanovništva. Šokirani su idejom o spaljivanju hrane kada je neki ni nemaju dovoljno.

  • 337
  • 48
  • 0

Diljem Rusije je, na godišnjicu uvođenja protusankcija zapadnim zemljama, počelo uništavanje prehrambenih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, a koji su u zemlju stigli na ilegalan način. Na temelju naredbe predsjednika Vladimira Putina od 29. srpnja, robu na koju je uveden prehrambeni embargo, preuzela je Federalna carinska služba Rusije koja je utvrdila postupak za uništavanje proizvoda zabranjenih za uvoz, iz niza zemalja.

Moskva kaže da su uvoznici pokušali zaobići sankcije lažnim označavanjem proizvoda, tvrdeći da dolaze iz Brazila, Bjelorusije i ostalih zemalja koje nisu zahvaćene sankcijama. Cilj je naravno naštetiti zapadnom tržištu poljoprivrednih proizvoda, a u nekim zemljama to je izazvalo zaista velike ekonomske posljedice. No, zato su se u Rusiji digle cijene, a potez uništavanja hrane izazvao je nezadovoljstvo građana.

Kako je ranije rečeno u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor, biljni proizvodi će biti bačeni na smetlište, a uništavanje mesnih i mliječnih proizvoda će se obaviti spaljivanjem, jer su to proizvodi visokog biološkog rizika. Manji će se dijelovi uništavati na granici, a u slučaju oduzimanja velikih količina, Federalna služba za veterinarski nadzor će donositi rešenja za svaki pojedinačni slučaj. Proizvodi će se uništavati u spalionicama za uništavanje životinjskog otpada, a razmatrat će se i neke druge opcije.

Uništavanje tona sira i mesa sa sivog tržišta

U Belgorodu na jugozapadu Rusije počelo je uništavanje 10 tona sira, u Orenburgu će biti uništeno 20 tona sira, a u Sankt Peterburgu isto toliko sira i 17 kontejnera mesa koje je uvezeno u zemlju ilegalnim putem. U Smolensku je planirano uništavanje 40 tona paradajza i 73 tone bresaka i nektarina iz Europske unije, uvezenih pomoću falsificiranih turskih certifikata. Uz to, u Moskovskoj regiji će biti uništena ilegalno uvezena svinjetina iz Poljske, kao i 28 tona poljskih jabuka i paradajza, prenose ruski mediji. Rusi se još uvijek sjećaju sovjetskog perioda kada su milijuni ljudi umirali od gladi i povezanih bolesti, između 1920.-ih i 1940.-ih godina.

Povišenje cijena i za 20%

Ruska policija je od početka godine otuđila više od 550 tona hrane, uključujući 460 kilograma sira od osobe koja ga je pokušala uvesti u Rusiju iz Poljske u svom osobnom automobilu, pod izgovorom da je za osobnu upotrebu i time ne ulazi u sankcije. Ruski potrošači su, osim nemogućnosti uvoza sira, voća, mesa i ostalih proizvoda, pogođeni i visokim cijenama koje su se do lipnja povisile i za 20%.

Krematorij hrane

Kako izvještava Reuters, plan ruske vlade koji se tiče masovnog uništenja ilegalno uvezene hrane sa zapada, izazvao je pobunu kod dijela stanovništva u zemlji. Čak i neki od bliskih suradnika Kremlja, šokirani su idejom "krematorija hrane", a svećenik Ruske pravoslavne crkve Aleksej Uminski kritizirao je kampanju kao suludu, navodi britanska agencija. Ruska televizija prikazala je, prema istom izvoru, planinu ilegalno uvezenog europskog sira preko koje je prešao buldožer, a postoje i snimke bacanja kutija europske slanine u peć za spaljivanje i prije pokretanja kampanje.

300.000 Rusa potpisalo je peticiju sa apelom predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu za poništavanje odluke i da se ilegalno uvezena hrana podijeli onima kojima je najpotrebnija, posebno umirovljenicima. Nema preciznih podataka koliko je hrane uspjelo zaobići embargo, ali izgleda da su znatne količine ilegalno ušle u Rusiju različitim rutama, uključujući Bjelorusiju.

Prehrambeni embargo

Prehrambeni embargo uveden je 6. kolovoza 2014. godine prema nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina kao uzvratne mjere na sankcije koje je zapad uveo Rusiji zbog situacije u Ukrajini i kao podršku domaćoj proizvodnji. Rusija je ograničila uvoz govedine, piletine, svinjetine, mliječnih proizvoda, žive, ohlađene i zamrznute ribe i morskih plodova, voća i povrća iz SAD-a, EU, Australije, Kanade i Norveške. Predsjednik države je 24. lipnja ove godine potpisao dogovor o produžetku prehrambenog embarga do 5. kolovoza 2016. godine.

Photo: Alexei Nikolsky


Tagovi

Vladimir Putin Ruske sankcije Protusankcije Uništavanje Prehrambeni proizvodi Biološki rizik Spalionica Kontejneri mesa Sankt Petersburg Sir Uvoz Mliječni proizvodi Moskovska regija Bjelorusija Peticija Krematorij hrane Buldožer Aleksej U


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]