Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne farme
  • 11.12.2020. 18:00

Rusiji nije potrebno europsko mlijeko - sve su bliže samodostatnosti?

Trgovinski embargo i državni poticaji doveli su do velike ekspanzije ruske proizvodnje i prerade mlijeka. Blizu su postignuća samodostatnosti, ali dio još uvijek uvoze.

Foto: Depositphotos/FreeProd
  • 705
  • 407
  • 0

Rusija je do 2014. godine bila jedna od najvećih zemalja uvoznica europskih mliječnih proizvoda, sve dok trgovinski embargo, a onda i državni investicijski programi nisu doveli do ekspanzije tamošnje proizvodnje i prerade.

Naime, cilj im je bio do 2020. učiniti zemlju neovisnom o uvozu. On nije u potpunosti ispunjen jer još uvijek mlijeko i mliječne proizvode uvoze iz Bjelorusije.

70% mlijeka industrijski se prerađuje

Jedna od posljedica takvog razvoja događaja bi mogla biti ta da i kada se ukinu ograničenja, na ruskom tržištu za Europljane neće više biti mjesta, piše Agrarheute

Ukupna količina mlijeka koju u Rusiji proizvedu velika industrijska poduzeća kao i mala gospodarstva stabilna je od 2000. godine i iznosi oko 31 milijun tona, pokazuju brojke objavljene u izvješću Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) kao i ruskog zavoda za statistiku (Rosstat).

Rusija lani prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

No, u istom se razdoblju njegova količina isporučena mljekarama i prerađivačima gotovo udvostručila na 22,1 milijuna tona. Također, u posljednje 4 godine porast onog isporučenog mljekarama kreće se između 300.000 kg i 1 milijun tona godišnje. Sveukupno, 70% industrijskog se prerađuje u mliječne proizvode, za razliku od 45%  koliko se prerađivalo prije 20 godina.

S manje mliječnih krava proizvode više?

Također, u tom se razdoblju i prosječna proizvodnja mlijeka udvostručila na 4.700 kg godišnje, ali još uvijek ima prostora za poboljšanje, tvrde stručnjaci. Vidi se to po razlici između velikih i malih farmi pa je tako na velikima mliječnost veća od 5.500 kg, a na malim gospodarstvima tek 3.500 kg.

Međutim, broj krava se posljednjih godina neprestano smanjivao, a Rosstat ga za ovu godinu procjenjuje na 6,6 milijuna što je za oko 500.000 grla manje u odnosu na 2018. godinu.

USDA kao razlog navodi poboljšane genetike životinja i mliječnosti, čime velike tvrtke smanjuju svoje troškove. Trenutno se njih oko 8.000 bavi mlijekom i preradom, a smanjili su broj grla skoro na pola. No, obiteljska gospodarstva imaju ukupno oko milijun muznih krava, a njihov broj opada jer mali stočari odustaju od proizvodnje.

Uložili milijarde eura u mliječne farme

Rusija je posljednjih godina uložila milijarde eura u proširenje i poboljšanje poljoprivrednog sektora. Naime, njihova je vlada udvostručila poticaje za nacionalnu proizvodnju mlijeka, a taj je investicijski procvat izazvao dodatni bojkot robe sa zapada.

Do tada je ova zemlja bila ovisna o uvozu te vrste proizvoda, naročito iz Europe. Iako njihov cilj samodostatnosti do 2020. godine nije u potpunosti ispunjen, analitičari tvrde kako su na dobrom putu.

Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU - ruski potrošači negoduju zbog visokih cijena

Ruski predsjednik, Vladimir Putin je u studenom potpisao dekret i produžio zabranu uvoza mliječnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz Europske unije do 31. prosinca 2021. godine.

To bi moglo ići na ruku farmerima kao što je, prisjetimo se, Oleg Sirota koji je na Svjetskom prvenstvu u nogometu, 2018. održanom u Rusiji, francuskoj reprezentaciji isporučio 400 kilograma Kolmogorovskog sira (ruski naziv za nizozemsku gaudu) i desetke staklenki jogurta. 

Tada je priznao da je zabrana uvoza zapravo pomogla njegovu poslovanju. 


Tagovi

Rusija Mliječne farme Proizvodnja mlijeka Mliječni proizvodi Samodostatnost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs