Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dolina sira
  • 29.03.2021. 07:30

Ruska Dolina sira: Proizvođačima daju zemljište, infrastrukturu i subvencije

Kompleks je izgrađen u formatu klastera, prema kojem deseci neovisnih proizvođača planiraju udružiti snage.

Foto: Depositphotos/olgysha
  • 140
  • 57
  • 0

Većina građevinskih radova na teritoriju projekta Syrnaya dolina (Dolina sira) u blizini Moskve dovršena je, a klaster bi trebao početi s radom u prosincu ove godine. Kako piše dairyglobal, riječ je o najvećem ruskom kompleksu za proizvodnju sira.

Sergey Voskresenvky, ministar poljoprivrede Moskovske oblasti, potvrdio je to u svojoj izjavi te pojasnio da je kompleks izgrađen u jedinstvenom formatu klastera, prema kojem deseci neovisnih sirara planiraju udružiti snage.

Očekuje se da će ovim projektom tamošnja oblast postati najveći proizvođač ove mliječne namirnice. "Danas smo na drugom mjestu po njegovoj proizvodnji, odmah nakon Altajskog kraja. Da bismo ih pobijedili, nedostaje nam samo 6.000 tona", istaknuo je ministar.

Naime, prošle je godine Moskovska oblast proizvela 60.000 tona sira dok će kapacitet novog klastera biti 20.000 tona sira i 16.000 tona sirutke godišnje. Prema Voskresenvkyju, ove brojke moraju se postići do kraja 2022., a u budućnosti vlasti namjeravaju povećati proizvodnju privlačenjem više tvrtki u taj klaster.

Ovaj projekt bi trebao tu oblast učiniti najvećom izvoznicom. "U siječnju i veljači 2021. regija je izvezla 700 tona za 1,8 milijuna dolara, što čini 39,3 posto od ukupnog ruskog izvoza sira. To je drugi najveći izvoznik te namirnice nakon Rostovske oblasti", napomenuo je.

Plan: široka paleta

Međutim, očekuje se da će Dolina sira prvenstveno služiti potrebama 12 milijuna stanovnika Moskve. Glavni grad ove ogromne zemlje navodno ima najvišu razinu potrošnje tog mliječnog proizvoda po glavi stanovnika među svim ruskim regijama.

Ovaj će klaster, najavljuju, imati široku paletu proizvoda, od kojih neki nedostaju na ruskom tržištu. Vlasti planiraju pokrenuti i novi laboratorij unutar kompleksa koji će se brinuti o kakvoći, zdravstvenoj ispravnosti i drugom. Svi će nositi oznaku kvalitete, a između ostalog i potvrdu da su rađeni bez palminog ulja za koje se posljednjih nekoliko godina utvrdilo da se koristi u prehrambenim krivotvorinama.

Ukupni troškovi ulaganja procjenjuju se na 2,5 milijarde rubalja, što je oko 28 milijuna eura. Također, svim članovima dodijeljeno je od 1 do 3 hektara zemljišta, besplatan pristup svoj  infrastrukturi koju je izgradila regionalna vlada i subvencije od 20 posto na kapitalne troškove.


Tagovi

Dolina sira Rusija Klaster Sergey Voskresenvky Proizvodnja sira


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...