Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pipo Čakovec
  • 18.09.2015. 13:00

Ruski div kupio čakovečki Pipo!

Jurij Kosiuk, vlasnik agro kompleksa Myroniwski Chliboprodukt, najveći proizvođač mesa peradi u Europi i navodno deveti na listi najbogatijih Ukrajinaca kupio Pipo iz Čakovca!

  • 303
  • 26
  • 0

Čakovečki Pipo ima novog vlasnika, Industrial Metallurgical Holding (IMH) iz Rusije. Ta je grupacija 2007. kupila Slovensku industriju čelika (SIJ) iz Jesenica i preko nje je preuzela Perutninu iz Ptuja u čijem je portfelju Pipo od 2000.

Perutnina se radi preinvestiranja i otežanog vraćanja 112 milijuna eura kredita te negativnog poslovanja 2013. našla u problemima. Zbog pritiska bankara lani je krenula tražiti strateškog partnera. Interes je iskazao Jurij Kosiuk, vlasnik agro kompleksa Myroniwski Chliboprodukt, najveći proizvođač mesa peradi u Europi i navodno deveti na listi najbogatijih Ukrajinaca s procijenjenih 1,3 milijarde dolara.

Kosiuk je izgubio, Perutninu time i Pipo, kupili su ruski proizvođači ugljena, koksa i čelika. U poslovnim kuloarima dežele čuje se da su ovaj scenarij zapravo izrežirali politički lobiji. Čak je navodno ministar poljoprivrede Dejan Židan, zbog toga što su Mercator i Žito kupili Agrokor i Podravka, tražio model povećanja državnog udjela od 10% u Perutnini. Iako su Rusi iskeširali 40 milijuna eura upućeni u slovenske igrokaze u privatizacijama ocjenjuju da je SIJ tek prolazni vlasnik 18 tvrtki na sedam tržišta sa 3600 zaposlenih i 257 milijuna eura prihoda u 2014, piše poslovni.hr.


Tagovi

Pipo Čakovec Dejan Židan Jurij Kosiuk Meso peradi SIJ Preutnina IMH


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."