Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija Ravlić
  • 14.05.2015. 07:20

S novim kapacitetima otvorila bi se i radna mjesta

Kapaciteti za preradu mesa s projektom koji se priprema za apliciranje na EU fondove trebali bi se uvećati za čak deset puta.

  • 470
  • 45
  • 0

Ako projekt izgradnje novog objekta Mesne industrije Ravlić ove jeseni prođe na natječaju za EU fondove, za dvije godine na prostoru između Josipovca i Petrijevaca nadomak Osijeka, trebali bi niknuti novi proizvodni pogoni, na mjestu gdje već postoji klaonica. Time bi se sadašnji kapaciteti za preradu mesa koji obuhvaća modelirano meso, čevapčiće, pljeskavice, ražnjiće, ali i komadno meso, svježe te ono pakirano i nepakirano, kao i trajne te polutrajne proizvode povećali čak deset puta.

"Tu smo ograničeni s maloprodajom jer u špicama ne možemo raditi i veleprodaju, jedva ju opskrbljujemo. Na projektu se radi već dvije i pol godine, a s njegovom realizacijom povećao bi se i broj sadašnjih, 350 zaposlenih ljudi", najavio je Zlatko Ravlić, vlasnik Mesne industrije Ravlić koja ove godine proslavlja 55 godina postojanja.

Uz 55. obljetnicu postojanja, Mesna industrija Ravlić najavljuje nove projekte

S ovim bi projektom Mesna industrija Ravlić zadovoljila potrebe te učvrstila svoju poziciju između prva tri najveća klaonička objekta u Hrvatskoj. Kroz njihove pogone, registrirane samo za papkare, u sat vremena prođe 180 komada svinja i 40 komada junadi.

"Kada su u pitanju klaonički kapaciteti svježega mesa, tu imamo puno veće mogućnosti od onoga što trenutno možemo plasirati. Dakle, imamo još puno slobodnih kapaciteta", napominje on. U njihovoj proizvodnji i preradi završava stoka uzgojena, kako kaže, na ovom terenu. U kritičnim trenucima posežu i za onom iz susjedne Mađarske.

"Imamo vlastiti uzgoj junadi, ali je on nedostatan i čini oko 20% naših potreba, odnosno imamo 1.500 junadi u vlastitom tovu, a potrebno nam je oko 5.000 do 6.000. Ostatak nabavljamo od velikih proizvođača. Imamo organiziranu kooperaciju i s malim proizvođačima", tumači Zlatko Ravlić koji vjeruje kako će mu najnoviji projekt proći na EU fondovima.

Krenuli s krčmom u Osijeku

Ova osječka proizvodna tvrtka koja proslavlja više od pola stoljeća postojanja, obitelj Ravlić pokrenula je točno 1960. godine. Krenuli su s krčmom u Osijeku koja je tijekom godina prerasla u jedan od najboljih hrvatskih restorana. S povećanjem obima posla u njemu, otvorili su potom i manju klaonicu. Sve do kraja 1980-ih godina razvoj privatnog sektora, kako napominje Ravlić, bio je sputavan. No, obiteljske ideje nisu.

"Otac me je podržavao u svemu, davao mi je vjetar u leđa. Ideje smo provodili zajednički, a o planovima raspravljali kod kuće tijekom večere. Nismo se uvijek slagali u mišljenjima, ali smo tako došli do dobrih rješenja", priča on. Prvu mesnicu su otvorili 1993. godine, a tri godine kanije izgradili su i novu klaonicu između Josipovca i Petrijevaca. Mreža mesnica se proširila diljem kontinentalne i središnje Hrvatske, trenutno ih je 35. No, na tome broju ne planiraju stati.

Širenje na Istru i Dalmaciju

"Planiramo se proširiti na područje cijele Hrvatske, odnosno ući u Istru i Dalmaciju", planira Ravlić čija je tvrtka lani uprihodila 260 milijuna kuna, a ovih dana u ruke mu je stigla i prestižna međunarodna nagrada Stvaratelj za stoljeća, nagrada za životno djelo koja se dodjeljuje najboljim poduzetnicima u jugoistočnoj Europi. O laureatima je odlučivalo 12-člano povjerenstvo kojega su činili stručnjaci iz različitih ekonomskih područja, a samo odlučivanje trajalo je 20 mjeseci. Predloženo je čak 340 kandidata, a povjerenstvo je izabralo 63 laureata.

"Takva nagrada obično dolazi na kraju karijere. Imam nasljednike koji su se već uključili u posao, koji su, isto kao i ja, odrastali s ovom tvrtkom. Čovjek jednostavno mora voljeti ono što radi, a kako bi postigao rezultat puno se toga moraš i odricati. No, uz ljubav potrebno je i malo poslovne sreće", zaključuje Zlatko Ravlić.


Tagovi

Mesna industrija Ravlić Klaonica Mesnice Junad Papkari Svinje Nagrada Laureat Stvaratelj za stoljeća Josipovac Petrijevci Projekt EU fondovi


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)