Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 15.04.2016. 17:30

Šećer poskupio za 17,1 posto!

FAO izvještava o cijenama prehrambenih proizvoda u ožujku, u odnosu na veljaču ove godine. Zabilježen je pad cijena žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda. S druge strane, poskupila su biljna ulja, pogotovo palmino ulje i šećer za čak 17,1 posto!

Foto: stevepb/pixabay.com
  • 1.008
  • 49
  • 0

Prema FAO podacima pad vrijednosti košarice osnovnih prehrambenih proizvoda u prošloj godini odražavao je obilnu ponudu, usporavanje svjetskog gospodarskog rasta i jači dolar.

FAO izvještava da je indeks cijena hrane veći za 1% u ožujku u odnosu na veljaču 2016. godine. Potaknuto je to visokim poskupljenjem šećera i palminog ulja.

Smanjene cijene žitarica

Indeks cijena žitarica pokazuje kako su cijene blago smanjene u ožujku, te bilježe pad od 13,1% u odnosu na ožujak prošle godine, a taj trend nastavljen je već peti mjesec zaredom. U FAO-u navode povoljne izglede za proizvodnju u novoj sezoni.

Cijene biljnih ulja porasle su za 6,3% u ožujku u odnosu na veljaču ove godine. Ovaj skok cijena dogodio se zbog značajnog poskupljenja palminog ulja zbog dugotrajne suše koja je pogodila proizvodnju u Maleziji i Indoneziji. Za razliku od njih, cijene drugih ulja nisu se mijenjale.

Cijene mesa stabilne

Indeks cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuje pad od 8,2% u ožujku u odnosu na mjesec prije te predstavlja razinu cijene zabilježenu u lipnju 2009. godine. To je uvelike utjecalo i na cijene maslaca i sira. Cijene mesa u ožujku ostale su nepromijenjene i stabilne u odnosu na veljaču ove godine.

Poskupio šećer za 17,1%!

Cijena šećera bilježi najveći skok, i to od 17,1% u ožujku, u odnosu na veljaču ove godine, što doseže najvišu razinu cijene od studenog 2014. godine. Razlog povećanja cijene je zbog toga što je proizvodnja bila manja od očekivane, ali i zbog veće upotrebe sirovog šećera za proizvodnju etanola u Brazilu.

Foto: stevepb/pixabay.com


Tagovi

FAO Indeks hrane Cijena Mlijeko Meso Žitarice Šećer


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije