Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ajvar
  • 10.09.2022. 13:30
  • Jakovac, Knjaževac

Sezona ajvara u toku: Koji je najbolji recept?

Hoćete li ćete prije jesti ajvar od mljevene ili cjepkane paprike, sa plavim patlidžanom, paradajzom ili bez - zavisi od ukusa, a nekad i od raspoloženja domaćice.

Foto: Jovana Cvetković
  • 707
  • 63
  • 0

Kako se jesen približava, tako su domaćice sve vrijednije, pa se u septembru zimnica uveliko sprema. S obzirom da se paprika na otvorenom polju odavno crveni, međusobno razmjenjuju recepte za pripremu ajvara, kako od čiste, pečene paprike, cjepkane, ali i one sa dodatkom plavog patlidžana. Mada, kako kažu, najbolji je ajvar od paprike sorte slonovo uho, amfora ili kurtovska kapija. 

Dobar rod paprike

Domaćica iz Jakovca, nadomak Knjaževca u Srbiji, Biljana Cvetković od prve dvije ture ubranih paprika koje teže ukupno 50 kilograma skuhala je ajvar po starom receptu, ističući da od cijele zimnice koju spremi u njenoj kući se najviše pojede upravo ova.

"Paprika je ove godine mnogo bolje rodila nego prošle, uprkos suši, a prvo što od nje spremam jeste ajvar isključivo od pečene paprike, jer se drugi u našoj kući ne računa. Sam proces je poznat godinama, s tim što svako priprema na svoj način uz određene male izmjene. Ono što bih istakla jeste da papriku prije samog pečenja operem i uklonim one koje su znatno sitnije. Pečem ravnomjerno sa svih strana, a prilikom ljuštenja nikako ne potapam papriku u vodu, da ne bi izgubila onaj pravi ukus", kaže Cvetković, i dodaje da također ukloni sve sjemenke sa paprike i onda je stavi u posudu kako bi se ocijedila.

Paprika se prvo opere, uklone se sitniji plodovi i stavi na pečenje

"Oljuštenu papriku iz posude za cijeđenje premjestim u mrežaste džakove i ostavim preko noći kako bi se paprika dodatno ocijedila", kaže ova domaćica i dodaje da ocijeđenu papriku sutradan melje u električnoj mašini za mljevenje, a potom je prebacuje u šerpu sa zejtinom i kuha narednih nekoliko sati u zavisnosti od jačine vatre. 

I soli i šećera

Također, ističe da je količina dodate soli i šećera tokom kuhanja individualna i zavisi od toga koliko želite da krajnji proizvod bude slan.

"Na ovu količinu oljuštene paprike dodajem oko dva litra zejtina i pustim da se ajvar dobro uprži, neka četiri sata, uz povremena miješanja, da ne zagori. Kada procijenim da je gotov, kutlačom presipam vruć ajvar u vruće tegle, bez dodatka konzervansa i ostavim da se ohladi prije nego što tegle skladištim u podrum, na tamnom i hladnom mjestu."

Kad se dobro iscijedi u mrežastim džakovima, melje se u mašini za mljevenje

Ovakav recept za ajvar je rasprostranjen širom Srbije, međutim pored ovakvog načina pripreme ajvara postoje i drugi

Cjepkana paprika

Tamara Prvulović, diplomirani inženjer zaštite životne sredine, veliki gurman i ljubitelj spremanja različitih vrsta jela ističe da je ajvar od takozvane cjepkane paprike izuzetno ukusan, a ne oduzima toliko vremena za spremanje, samim tim što se ispečena i oljuštena paprika ne melje već cijela stavlja u veliku šerpu čije dno je pokriveno zejtinom.

"Ovakav način pripreme ajvara ne zahtijeva da se paprika prethodno samelje u mašini za mljevenje, već se prilikom prženja na zejtinu ona sama odvoji. Također, na pola kuhanja se doda so po ukusu i šoljica šećera, a ajvar je gotov kada dobije finu tamno narandžastu boju, što obično bude nakon dva sata od početka spremanja. Vreo se sipa u već pripremljene i zagrijane tegle. Od 15 kilograma paprike napunila sam 12 tegli", naglašava Prvulovićeva i dodaje da pored ovog načina spremanja ajvara preferira i ajvar sa plavim patlidžanom koji se prethodno ispeče u rerni, a na 10 kilograma očišćene paprike dodaje se tri kilograma plavog patlidžana ispečenog u rerni.

Paprika se tokom pečenja sama odvaja

"Za ovaj način pripreme ajvara koristim papriku sorte 'medaljonka' koja se ispeče, oljušti, ocijedi i samelje. U šerpi čije je dno pokriveno zejtinom - oko pola litra, doda se samljevena paprika i ispečen plavi patlidžan. Tokom kuhanja također se doda so po ukusu i pet kašike šećera. Kuha se oko tri sata, nakon čega se sipa u tegle, bez dodatka konzervansa", zaključuje svoj način pripreme Prvulović.

Recept iz stare sveske

Milena Stevanović pored standardnog recepta za ajvar priprema i ajvar sa barenom paprikom uz dodatak svježeg paradajza.

Po završetku pečenja ajvar sipati u vruće tegle

"Recept sam pronašla u staroj svesci, s tim da ponekad umjesto zrelog paradajza stavim plavi patlidžan. Od sastojaka je potrebno kilogram zrelog paradajza i pet kilograma paprike koja se prethodno samo očisti od sjemena i presiječe na dva ili tri dijela. Potom se u šerpi stavi da provri tri litara vode sa 250 grama soli, 150 grama šećera i šolja sirćeta. Obarena i iscjepkana paprika se samelje i stavi u posudu sa zejtinom, šećerom, sirćetom i soli da se uprži. Cijeli postupak je nakon toga isti kao kada je u pitanju pečena paprika", kaže Stevanović i dodaje da je ipak najukusniji ajvar sa pečenom paprikom bez dodatka plavog paradajza.


Tagovi

Ajvar Priprema Pečenje paprike Cepkana paprika Ajvar sa plavim patlidžanom Tamara Prvulović Biljana Cvetković Milena Stevanović


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !