Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trend u prehrani
  • 08.07.2020. 18:00

Siju grašak i uljanu repicu: Na žalost stočara - raste potražnja za biljnim proteinima

Kanadska vlada se nada da će podržavanjem proizvodnje biljnih proteina od graška i uljane repice pomoći domaćim tvrtkama da iskoriste sve veću potražnju za takvim proteinima.

Foto: Depositphotos/sdenness
  • 241
  • 16
  • 0

Proizvodnja biljnih bjelančevina brzo je rastuća industrija u Kanadi, a nedavno je i premijer Justin Trudeau najavio i potporu savezne vlade. Naime, ta je država izdvojila oko 100 milijuna kanadskih dolara (gotovo pola milijarde kuna, op.a.) za financiranje pogona koji se bavi preradom graška i uljane repice u proteinski prah.

Lider u proizvodnji graška i uljane repice

Merit Functional Food je tvrtka sa sjedištem u pokrajini Manitoba i za preradu namjerava koristiti repicu i grašak proizvedene isključivo u Kanadi, a ova država je svjetski lider u proizvodnji obje kulture.

Raste proizvodnja mahunarki i za stoku i za ljude - je li EU spremna?

Njihovo će postrojenje biti spremno za rad do kraja ove godine, a potpisali su ugovore o budućoj prodaji svojih proizvoda koji se koriste u proizvodnji pića, koktela ili burgera. Naime, ova tvrtka je osnovala zajedničko ulaganje s Burcon Natura Science i njihovim partnerima specijaliziranim za razvoj proizvodnje biljnih proteina, prenosi farmer

Raste potražnja za prehranu bez mesa

"Merit u budućnosti predviđa rast potražnje", rekao je izvršni direktor Burcon NutraScience, Johann F. Tergesen. Prema istraživanjima znanstvenika sa sveučilišta Dalhousie objavljeno prije dvije godine, oko 10% Kanađana su vegetarijanci i vegani.

Za proizvođače mesa to je šokantna činjenica, a pogotovo ona da su vegetarijanci i vegani većinom mlađi od 35 godina što znači da bi jela bez mesa mogla postati sve veći trend te da bi mladi ljudi mogli i svoju djecu naviknuti na takvu prehranu.

"Glavni razlog zašto sve više Kanađana ne jede meso je taj što ne žele nauditi životinjama", rekao je profesor Sylvain Charlebois sa Sveučilišta Dalhousie. Također je istaknuo i kako su znanstveni dokazi snažan poticaj za konzumiranje više biljnih proteina te da prehrambene preporuke Ministarstva zdravstva redovito preporučuju biljnu hranu – povrće, voće, žitarice i puno biljnih proteina.

Kad krava postane crpilište mlijeka i traka za proizvodnju telića - nastupa veganstvo

Prema studiji Sveučilišta u Guelphu od prošle godine 85% Kanađana izjavilo je da je barem jedan njihov obrok mjesečno bez proteina životinjskog porijekla. "Iako rezultati mogu djelovati precijenjeno jer ispitanici žele pokazati svoje dobre strane, ipak je promjena velikim dijelom stvarna", izjavio je profesor Mike von Massow.

Već u ljeto prošle godine kada je Tergesen predstavio planove za izgradnju pogona za preradu u Winnipegu, u medijima je istaknuo da se jedan od dobivenih proteina može upotrijebiti za proizvodnju onoga o čemu svi danas govore - vegetarijanski burger.

Zbog afere Huaweija više ne izvoze uljanu repicu u Kinu?

Godinama je oko 40% proizvedene uljane repice u Kanadi uvozila Kina. Međutim, kada je u prosincu 2018. na zahtjev SAD-a Kanada pritvorila predsjednicu Huaweija, Meng Wanzhou Kina je u proljeće trebala suspendirati uvozne dozvole za kanadsku uljanu repicu uzgajanu u Manitobi. Vlada je tada podržala poljoprivrednike te tražila nove kupce.

Biljni burgeri: Mora li se meso dobiti od krave ili svinje umjesto od biljaka?

Bez obzira na politiku, neki proizvođači gotovih jela i restorani već su testirali spremnost Kanađana na promjenu načina prehrane. Dok stočari vegetarijanstvo smatraju svojim najvećim neprijateljem, profesor Charlebois to povezuje s proizvođačima automobila koji su bili u sličnoj situaciji, ali su ipak počeli proizvoditi one na električan pogon.


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Tagovi

Kanada Uljana repica Grašak Prehrana Biljni proteini


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]