Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekara Biz
  • 17.04.2018. 16:30

Sila ih natjerala da se organiziraju, Mljekara Biz jedina je mala mljekara čiji su vlasnici proizvođači mlijeka

Da bi od problema, jedne loše situacija koja se napravila u mliječnom sektoru napravili nešto proaktivno, da bi odgovorili na problem i našli rješenje, udružili smo se i kao zadruga ušli u projekt, kaže direktor Miroslav Kovač.

Foto: Mljekara Biz
  • 1.587
  • 231
  • 1

Mljekara BIZ iz Buka kod Pleternice osnovana je 1994. godine i bila je u potpunom vlasništvu obitelji Bošnjak sve do travnju 2017. godine kada prelazi u vlasništvo Proizvođačke organizacije PZ UPO Centar Simentalac, koju čini 13 zadrugara, od kojih 11 uzgajivača krava i proizvođača mlijeka iz Požeštine. 

"Mi smo jedina mala mljekara čiji su vlasnici proizvođači mlijeka. Spojili smo tu proizvodnju, preradu, a imamo i svoju distribuciju kroz 15 trgovina širom Hrvatske u kojima prodajemo naše proizvode, nio oprksrbljujemo i trgovačke lance, škole", kaže Miroslav Kovač, direktor mljekare Biz iz Buka.

Ideja nije pala preko noći, grade je po uzoru na Austrijance gdje je mliječni sektor bolje organiziran. "Sila nas je natjerala da se organiziramo. Proizvođači mlijeka s jedne i mljekara s druge strane, koja je također bila u poteškoćama, dolaze iz Slavonije, iz malog sela Buka koji ima 700 stanovnika i gdje trenutno prerađujemo 6.500 litara mlijeka dnevno. Cilj nam je obraditi 10.000 litara mlijeka i mislim da smo napravili jedan dobar posao ne samo za nas nego za cijelu zajednicu. To je jedna specifična i ne baš jednostavna priča", navodi Kovač.

Kako dodaje, poteškoće su brojne i do današnjeg statusa nisu došli preko noći. Od pitanja zemljišta, problema u proizvodnji, tržišta, snalaženjima, nesnalaženjima, velikog uvoza hrane...

"Općenito, da bi od problema, jedne loše situacija koja se napravila u mliječnom sektoru napravili nešto proaktivno, da bi odgovorili na problem i našli rješenje, udružili smo se i kao zadruga ušli u projekt. Otkad smo ušli u mljekaru koja je bila u velikom problemu, koja je tada imala 28 djelatnika, za godinu dana smo povećali broj djelatnika na 44. Povećali smo preradu mlijeka s 2.800 na 6.500 litara mlijeka. Sad nam se smiješi još jedna dodatna količina prerađenog mlijeka. Iako nije lako, držim da smo napravili jednu dobru stvar za zajednicu. Ovo sada možda zvuči i izgleda prekrasno, ali je izuzetno puno problema iza toga koje smo dijelom riješili tako što smo se udružili", naglašava Kovač. 

Mljekara Biz danas u svojoj ponudi ima paletu od 24 proizvoda. Uz svježe, nehomogenizirano mlijeko, tu su jogurti, vrhnje kiselo i slatko, sirutka, sve vrste sira...


Tagovi

Mljekara Biz Miroslav Kovač Buk


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.