Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 18.02.2022. 07:30

Skočile otkupne cijene mlijeka na svjetskom tržištu

Velika potražnja i slabija ponuda dovele su do porasta otkupnih cijena mlijeka. Kakva su predviđanja za narednu sezonu i što sve na nju utječe?

Foto: Depositphoto/toa55
  • 1.365
  • 254
  • 1

Izvozne cijene mlijeka i mliječnih proizvoda rastu i blizu su rekordnog iznosa iz 2013. godine. Očekivanja su da će se ovaj trend nastaviti što će imati utjecaja na globalno tržište ove robe, navodi Agrarheute

Fonterra, novozelandska multinacionalna zadruga u vlasništvu oko 10.500 farmera koja pokriva oko 30 posto svjetskog izvoza mliječnih proizvoda, prošli je mjesec treći puta zaredom povećala isplatu poljoprivrednicima.

Pomutnja na svjetskom tržištu

Četvrta aukcija na New Zealand Global Dairy Trade-u ove godine završila je pozitivno. Vrijednost GDT indeksa dostigla je najvišu razinu od travnja 2013. godine i trenutno iznosi 1516. Na posljednjem održavanju GDT, 15. veljače ove godine, rast općeg burzovnog indeksa iznosio je 4,2 posto, odnosno 4.840 dolara po toni (426€/t). Stuart Davidson, menadžer na novozelandskoj burzi NZX je izjavio: "Nema sumnje da će ovaj rezultat aukcije izazvati pomutnju na svjetskom tržištu i ponovo povisiti prognoze cijena mlijeka." On je istaknuo da je rast rezultirao kumulativnim povećanjem od 13,5 posto u posljednjih šest tjedana.

Na posljednjoj aukciji prodano je 27.726 tona mliječnih proizvoda, za više od 700 tona manje nego na prethodnoj.

Prema posljednjem izvješću o otkupnim cijenama mlijeka u Europskoj uniji, one su rasle za 1,2 posto u odnosu na mjesec prije, a prosječna je u siječnju iznosila 41,79 eura za 100 kg. Najviša je zabilježena u Malti, 62€ za 100kg, a najniža u Portugalu gdje je duplo niža, 31,89/100 kg. 

Rast otkupne cijena mlijeka u EU (Izvor: EK)

Očekuje se i daljnji rast što je opravdano činjenicom da globalna potražnja premašuje ponudu. Ovom trendu, osim ionako visokih globalnih cijena žitarica i gnojiva, doprinose tenzije između Rusije i Ukrajine što dovodi do lančane reakcije. 

Svjetske zalihe nedovoljne?

Nathan Penny, viši poljoprivredni ekonomist u novozelandskoj banci Westpac u narednom periodu ipak predviđa blagi pad cijena što bi dovelo do oporavka ovog tržišta. "U ovom trenutku očekujemo da će proizvodnja na Novom Zelandu biti manja za tri posto u odnosu na prošlu sezonu. Ranije smo očekivali da će taj pad iznositi 1,5 posto. Ipak, prosječne otkupne cijene mlijeka ove bi sezone mogle biti više nego smo očekivali", zaključio je.

Poremećaji u proizvodnji u regijama koje su tradicionalni proizvođači dovest će do dalje nesigurnosti na tržištu. Kombinacija lošeg vremena i visokih troškova hrane te drugih, značajno utječu na proizvodnju i u Europskoj uniji te SAD-u. 


Tagovi

Svjetsko tržište Cijene mlijeka Rast cijena Tržište mlijeka Global Dairy Trade Mlijeko


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]