Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonska kobasica
  • 27.03.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Slavonska kobasica gastronomski je identitet ovog kraja, može li potaknuti svinjogojstvo?

S milijun tovljenika ne pokrivamo ni približno potrebe Hrvatske i nažalost svinjsko meso je naš top uvozni proizvod, rekao je prof.dr.sc. Dragan Kovačević, koji je u projektu zaštite Slavonske kobasice sudjelovao kao profesor PTFOS-a, ali i potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam. Također je i autor specifikacije proizvoda.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.531
  • 84
  • 0

"Ponosan sam što su i naši stručnjaci sudjelovali u ovom uspješnom projektu, a i što su inače angažirani u suradnji s gospodarstvom i proizvođačima", poručio je prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku na konferenciji koju su upriličili povodom dodjele oznake zemljopisnog porijekla Slavonskoj kobasici.

Objavom Europske komisije u Službenom listu Europske unije od 24. ožujka, time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te ujedno postao 41. poljoprivredni i prehrambeni proizvod Hrvatske čiji je naziv registriran u EU

"Bilo je malo napeto. Imali smo najavu dan prije da će biti objavljena ta informacija i nismo bili do same objave sigurni“, rekao je i prof.dr.sc. Dragan Kovačević, koji je u projektu sudjelovao kao profesor ovog fakulteta, ali i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam. Također je i autor specifikacije proizvoda Slavonska kobasica.

Kako su radili naši stari 

Kako je naglasio, njezina proizvodnja, osim što predstavlja gastronomski identitet Slavonije te se nalazi i u njenoj turističkoj ponudi, dio je i tradicije, kulture i načina života lokalnog stanovništva jer je proizvod nastao iz tradicionalne svinjokolje kao jednog od najvažnijih običaja slavonskog sela.

Ponosan je i Stjepan Živković, predsjednik Udruge čuvari slavonske tradicije koja je bila nositelj ovoga projekta. "Nakon šest godina smo doživjeli kraj puta", rekao je zahvalivši se na suradnji i dopredsjedniku udruge Valentu Poslonu. 

Slavonska kobasica uvrštena među proizvode zaštićenog naziva u EU

Ovaj inače i načelnik općine Magadenovac, istaknuo je kako je bilo previše administriranja i birokratiziranja i bez pomoći stručnjaka s PTFOS-a, ne bi uspjeli. U ovaj uspjeh, naveo je, uloženo je jako puno napora i stručnjaka i proizvođača. 

"Želja nam je da ovaj proizvod ostane onakav kakvog su ga radili naši stari", dodao je osvrnuvši se na loše stanje u svinjogojskoj proizvodnji, ali "svjestan da poslije svake krize dolazi i bolje vrijeme". 

Slavonska kobasica proizvod je nastao iz tradicionalne svinjokolje

Dragan Kovačević rekao je i da je sada na redu Ministarstvo poljoprivrede. Potrebno je objaviti konačni pravilnik kojim bi se osigurala sredstva za kompenzaciju troškova naših proizvođača koje imaju vezano uz nadzorna tijela, odnosno certifikaciju, a isto tako i da se njime osiguraju sredstva kojim bi mogli dodatno ulagati u promociju, tržište, edukacije, nastupe na sajmovima.

"Ova zaštita ne staje s današnjim danom nego se cijeli taj proces nastavlja", naglasio je i podsjetio da je prva edukacija o ovoj zaštiti održana u siječnju 2015. godine na kojoj je bilo 50-tak proizvođača.

Poticaj jačanju svinjogojstva 

Istaknuo je i da se nalazimo u vremenu kada su nam toplije zime i kada se klima mijenja pa je i teže zadovoljiti uvjete proizvodnje kakve su imali naši stari. Zime su toplije i vlažnije i to djeluje na kvalitetu proizvoda i na greške koji se javljaju. Tako svi proizvođači moraju koristiti automatizirane komore za zrenje kako bi se stvorili optimalni uvjeti za dobivanje ovoga proizvoda.

"Zaštita bi trebala biti i dodatni poticaj jačanju svinjogojstva jer nažalost, od 2013. godine do danas, doživjeli smo pad proizvodnje od nekih sedam posto. S milijun tovljenika ne pokrivamo ni približno potrebe Hrvatske i nažalost uvoz svinjskog mesa je naš top uvozni proizvod", upozorio je te naveo najvažnije pravce koji su nužni u ovoj proizvodnji kao što su uloga češnjaka, mljevene paprike ljute i slane, soli, ali i načinu dimljenja i odabiru drveta.

Čuli smo i da nisu dobre za ovu proizvodnju tovne svinje selekcionirane na proizvodnju mesa jer su podložne stresu i greškama u mesu. Pa svakako trebaju grla koja su barem teška 140 kilograma i starija više od 12 mjeseci. Preporuka je da su to pasminski križanci Landrasa, Yorkšira i Duroka.

Inače, Slavonska kobasica je trajna fermentirana kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog mesa i slanine (udio mesa iznosi najmanje 70 %) uz dodatak kuhinjske soli i začina (usitnjene slatke i ljute crvene paprike, mljevenog papra i češnjaka), što se nadjeva u svinjsko tanko crijevo. Proizvodni postupak traje najmanje 45 dana i u tom se vremenu nadjeveno tanko crijevo podvrgava procesima fermentacije, dimljenja, sušenja i zrenja.


Fotoprilog


Tagovi

Slavonska kobasica Dragan Kovačević Stjepan Živković Valent Poslon Juroslav Babić PTFOS Zašttitna oznaka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]