Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pekar
  • 21.06.2022. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovici

Šleperima izvoze somun u Njemačku - vinkovački Pekar predstavio lepinju roštilj

Trgovački lanci u Njemačkoj, kada počne sezona roštilja, traže 15 šlepera somuna iz Vinkovaca. Godišnje je to čak 2.000 šlepera, otkrivaju iz tvrtke Pekar.   

Foto: Marinko Petković
  • 7.985
  • 1.803
  • 0

 Najveća pekarska tvrtka u Slavoniji, Pekar iz Vinkovaca, koja je i među tri vodeće u Hrvatskoj, ovih je dana predstavila novog člana svoje obitelji somun - lepinju roštilj! Radi se o novom programu zamrznutog tijesta na domaćem, ali i regionalnom tržištu i šire u EU, jer čak 60 posto proizvoda Pekar, koji ima oko 400 zaposlenih, izvozi.

"Pokušali smo više puta s proizvodnjom lepinje da bi došli do njezine serijske proizvodnje. Naša se vrlo jednostavno priprema i uspješno zadržava vrhunsku kvalitetu usprkos smrzavanju, bilo da se radi o postojanom okusu ili dugotrajnoj svježini. Dakle, nije potrebna nikakva dodatna priprema već samo otapanje na sobnoj temperaturi u trajanju od oko 45 minuta'', kazao je uvodno direktor tvrtke Pekar Domagoj Radić.

On je zajedno s bratom Matejom Radićem predstavio novi proizvod, koji baš kao i ostali Pekarovi somuni nosi oznaku Clean Label što znači da ne sadrži e-brojeve. Osim toga, za razliku od brojnih sličnih proizvoda na domaćem tržištu, ova je lepinja kompaktna i idealna za kombiniranje s roštiljem, ali i sočnim odrescima, pojašnjavaju. 

Pogača s okusom one bakine

Kako se čulo, lepinja roštilj dolazi u dvije gramaže 150 g i 200 g, a praktična je za manipulaciju i konzumaciju te otpornija za rukovanje na roštilju i slične načine pripreme. Ističu da je mekana i elastična, a u idealnoj mjeri rupičasta i prozračna. Pekar ima i niz drugih proizvoda, kao što je pogača, koja je, kako tvrde, poput bakine, ali i somun tartaruga, pecivo za sendviče, nekoliko vrsta različitih bureka u mini oblicima, kruhove, slance, peciva....

U njihovoj se ponudi nalazi i tjestenina i krušne mrvice pomoću kojih su postali lideri na domaćem tržištu, među kojima su posebno bile tražene one obogaćene krupnom soli i peršinom.
"Trudimo se već 30 godina biti ispred vremena i u korak s trendovima što naši kupci, ali i brojni ljubitelji kruha prepoznaju", kazao je Matej, direktor proizvodnje.  

Poznati i po tjestenini

Naime, veliki obiteljski posao započeo je otac Tomislav, koji je dobio partnera u obitelji Stanić 2005. godine, a veliki iskorak se dogodio 2017. godine, kad im se pridružila tvrtka Boso te su poslovanje tvrtke povećali četiri puta, a isto tako je bilo i s brojem zaposlenih i financiranjem.

Na pragu još jedne uspješne sezone, kažu, proizvodnja se odvija u sve tri smjene, a osam proizvodnih linija radi isključivo somun, kako bi se ispoštovali rokovi i zahtjevi tržišta. Primjerice, trgovački lanci u Njemačkoj, kada počne sezona roštilja, traže 15 šlepera samo somuna iz Vinkovaca. Godišnje je to čak 2.000 šlepera, otkrivaju u Pekaru.   

Somun ne može biti klasičan industrijski, ali mora biti ujednačen i standardiziran, jer su takva pravila i tu nema odustupanja, napominju u Pekaru.

S druge strane, kažu kako domaće tržište eksplodira za vrijeme turističke sezone, a HOREC-a kanal prodaje drže najzahtjevnijim. Inače, u Pekaru smatraju da je posao sa smrznutim tijestom, odnosno pakiranim pekarskim proizvodima iz domaće proizvodnje, tek na početku. To je, komentiraju, veliki biznis u EU jer, primjerice, samo na pekarski sajam u Amsterdam, koji je najveći u EU i ima 1.600 izlagača, dolazi 12.000 direktora iz cijelog svijeta, s ciljem da nađu tri nova proizvoda.    

Povećali poslovanje četiri puta

Priča o Pekaru počela je još 1989. godine, kad je ispečen prvi kruh u obiteljskoj pekari. Od tada sve do danas tvrtka je razvila mnoge proizvode koji se prodaju diljem Europe. No, put do velikog izvoznog tržišta bio je dug i zahtjevan, jer, primjerice, kod somuna, kojeg su dugo razvijali, da bi postao njihov zaštitni znak, potrebno je u nekim segmentima obaviti ručni rad, da bi dobili vrhunski proizvod na tržištu. Inovativno poslovanje je urodilo plodom, a sve veći nedostatak radne snage na domaćem tržištu, kompenziraju sa zapošljavanjem 120 stranaca, u prvom redu iz Nepala.    

Somun - lepinju roštilj predstavili u Vinkovicima na teniskom turniru

Radi se o obimnom i zahtjevnom poslu, jer svakodnevno se dostava vrši na više od 500 lokacija. Njihovi proizvodi, osim oznake Clean Label, imaju i druge: Handmade, Palm oil free, Halal, V label, IFS. Trvtka ima proizvodni pogon od 6.500 m2.  Ono što ih karakterizira je i najveći proizvodni pogon u regiji i to za somune i lepinje, a za krušne mrvice u Hrvatskoj. Proizvodi im se mogu naći u velikim trgovačkim lancima s njihovim potpisom, ali i kao kvalitetne robne marke za sve vodeće trgovačke brendove.

Planovi za budućnost su im veliki, ali su i dalje okrenuti proizvodnji i širenju posla s novim proizvodima, u prvom redu na domaćem tržištu. No, ne žele se baviti i distribucijom, iako imaju skladišta od Vinkovaca, Slavonskog Broda do Zagreba, drže da je i u domaćoj pekarskoj branši, nakon što su svi radili sve, dogodila nužna specijalizacija.        


Fotoprilog


Tagovi

Tvrtka Pekar Somun Lepinja Pekarski proizvodi Izvoz


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.