Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje otpada
  • 01.01.2022. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Smanjenjem otpada od hrane u hotelima do ispunjenja ciljeva Zelenog plana

Najveće količine otpada od hrane utvrđene su u kategorijama ostalo povrće, kruh i peciva te meso riba i jaja. Kako bi se smanjile te količine, provodi se pilot projekt u dva hrvatska hotela.

Foto: Depositphotos/MyClicks
  • 270
  • 45
  • 0

Još ima prostora za postizanje boljih rezultata po pitanju učinkovitog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj posebice u segmentu gospodarenja otpadom od hrane. Osim kućanstava, tim se pitanjem mora pozabaviti i poslovni sektor koji generira velike količine hrane.

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provelo je statističko istraživanje o otpadu od hrane i temeljem tih istraživanja u poslovnom sektoru je nastalo 70 tisuća tona takvog otpada pri je čemu 19.300 tona jestivi dio što je izuzetno velika količina", upozorila je za Osječku televiziju Vesna Cetin Krnjević, voditeljica Službe sektora za EU projekte u Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Prema njezinim riječima na ugostiteljski sektor otpada 25 posto jestive hrane. Stoga je u dva hrvatska hotela odlučeno provesti pilot projekt, jednom u Puli te u Hotelu Osijek u kojemu su se od lipnja do listopada provodili preporuke i mjerenja te u kratkom roku postigli zanimljivi rezultate.

"Naš je zadatak bio izmjeriti količine otpada kojeg stvaramo i onda provesti razne mjere do kojih smo zajednički došli kako bi se on smanjio", izjavila je Sandra Đurđević, direktorica tog hotela. Kako je rekla, sretni su jer promjenom svijesti postigli rezultate.

Naime, osim edukacije djelatnika i gosti su informirani kroz letke postavljene u sobe i restorane, a preporuka im je da tijekom obroka uzmu onoliko hrane koliko će pojesti kako bi se izbjeglo bacanje.

"Uspjeli smo doći do smanjenja od 10 posto što je na godišnjoj razini puno", istaknula je direktorica.

Financijska ušteda

Kako je navela Cetin Krnjević, došli su do zaključka da su najveće količine otpada utvrđene u kategoriji ostalo povrće, kruh i peciva, meso riba i jaja. "U drugom smo mjerenju došli do zanimljivih rezultata, a to je da smo količinu kruha smanjili za 50 posto u odnosu na početke mjerenja", istaknula je dodavši da je i onaj od mesa, ribe i jaja također smanjen za gotovo 50 posto.

Kada bi svaki hotel smanjio za deset posto količinu otpada od hrane to bi zaista bila velika količina. Ne samo što se tiče smanjivanja količine onog koji se mora negdje odložiti nego i jedna financijska ušteda koju hotel ostvaruje na odvozu biootpada.

Kako je najavila, zamjenica ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Alenka Čičin-Šain u ovaj bi projekt u budućnosti mogle biti uključene i druge ustanove poput studentskih domova, bolnica i sličnih objekata gdje se hrana proizvodi u velikim količinama.

Naime, ovim se mjerama priključujemo ciljevima Zelenog plana Europske unije da se do 2022. smanji količine biootpada za 40 posto što je veliko ekonomsko pitanje za turističku zemlju kakva je Hrvatska.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Smanjenje otpada Hrana Otpad Hoteli Pilot projekt Osječka televizija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]