Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 10.01.2016. 15:15

Snažan pad cijena hrane u prosincu

U prošloj godini u cjelini cijene košarice bile su u prosjeku 19,1 posto niže nego u 2014.

  • 244
  • 30
  • 0

Velike zalihe hrane i slab ekonomski rast potaknule su četvrtu godinu zaredom pad cijena hrane. Osjetno je jeftinije meso, mlijeko i mliječni proizvodi i žitarice, a u cijeloj 2015. godini u prosjeku su cijene bile čak 19% niže nego u 2014.

FAO indeks košarice ključnih prehrambenih proizvoda kliznuo je u prosincu dodatnih 1% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječni 154.1 bod, a prosjek u 2015. je iznosio 164.1 boda. Pad u prosincu dogodio se zbog sniženja cijene mesa, mlijeka i žitarica koje je bilo jednostavno snažnije od povećanja cijena šećera i biljnih ulja.

Obilna ponuda, slaba potražnja i jak dolar

Glavni su razlog općenito niske razine cijena hrane u 2015., obilna ponuda u kontekstu slabe svjetske potražnje i jači dolar.

Najviše je u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu pojeftinilo meso, za 2,2% u odnosu na prethodni mjesec, pod utjecajem naglo povećane proizvodnje svinjetine u Europi i smanjene potražnje u SAD-u za govedinom iz uvoza. U 2015. meso je bilo u prosjeku 15,1% jeftinije nego u 2014.

Najviše pojeftinilo meso - pale i cijene mlijeka

Osjetno su u prosincu pale i cijene žitarica, za 1,3% u odnosu na studeni, zbog pojačane izvozne konkurencije među proizvođačima kukuruza i očekivanja o većoj ponudi pšenice nakon što je Argentina ukinula carine na izvoz te poljoprivredne kulture.

Mlijeko i mliječni proizvodi pojeftinili su u prosincu 1% u odnosu na prethodni mjesec, a u cijeloj 2015. cijene su u toj kategoriji prehrambenih proizvoda u prosjeku bile 28,5% niže u odnosu na prosjek iz 2014.

Porasle samo cijene biljnih ulja i šećer

U posljednjem prošlogodišnjem mjesecu porasle su samo cijene biljnih ulja, za 2,1% u odnosu na studeni, poduprte neizvjesnošću u pogledu uroda soje u Brazilu. Unatoč tome, njihova je razina u 2015. u prosjeku bila 19% ispod one u 2014.

Blago je u posljednjem mjesecu 2015. poskupio i šećer, dok je na razini cijele godine bio u prosjeku 21% jeftiniji nego u godini ranije.

Foto: monkeybusinessimages/bigstock.com


Tagovi

Indeks cijena FAO Žitarice Meso Mlijeko Pad cijena Biljno ulje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]