Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje hrane
  • 23.10.2021. 16:00

Stižu velike promjene u označavanju porijekla, sastava i rokova trajanja hrane

Proizvode koji su krcati šećerom i drugim nezdravim sastojcima se više neće smjeti reklamirati kao zdrave, a rokovi trajanja koji su zbunjivali potrošače i pridonosili bacanju hrane će se pojednostaviti.

Foto: Depositphotos/ Lado2020
  • 82
  • 35
  • 0

Oznake i deklaracije rokova trajanja, hranjivosti, sastava i porijekla prehrambenih proizvoda se mijenjaju.

Naime, hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, pojasnila je kako su sve njezine inicijative za bolje oznake dobile podršku od strane europarlamentaraca

"Za neke proizvode neće više biti dovoljno napisati da dolazi iz EU, već će se morati staviti točna zemlja porijekla. Proizvode koji su krcati šećerom i drugim nezdravim sastojcima se više neće smjeti reklamirati kao zdrave, a rokovi trajanja koji su zbunjivali potrošače i pridonosili bacanju hrane će se pojednostaviti", ukratko je pojasnila dodavši kako će Europska komisija izmjene zakona otvoriti u sljedećoj, 2022. godini.

Kako bi se potrošačima olakšao odabir zdravije hrane na temelju pouzdanih informacija, uvode se obvezne oznake hranjivosti na prednjoj strani pakiranja. To je jedna od mjera za suzbijanje sve većeg problema pretilosti i povezanih bolesti u Europi.

Oznake će prevoditi podatke sa stražnje strane, tabličnu deklaraciju o udjelu masti, ugljikohidrata, bjelančevina, na jednostavan i potrošaču razumljiv način. Naime, sada se u EU koristi osam dobrovoljnih, razni semafori, srca, ali i hrvatska oznaka "Živjeti zdravo".

"Jedna od njih će biti predložena kao obvezna. Proizvodi od jednog sastojka, poput maslinovog ulja i meda, te proizvodi sa zaštićenim porijeklom i recepturom, poput pršuta i kulena, trebaju biti izuzeti od obveze označavanja", kazala je eurozastupnica. 

Novi, jasniji sustav oznaka

Prema podacima koje je iznijela, godišnje se u EU baci više od 90 milijuna tona hrane, a prema nekim istraživanjima, 10 posto toga se baci radi nerazumijevanja rokova trajanja jer manje od pola građana razumije razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do".

"Nakon isteka 'upotrijebiti do' hrana više nije jestiva, a nakon isteka 'najbolje upotrijebiti do' može se jesti još danima, tjednima, ovisi o namirnici. Dobar dio ljudi to ne razlikuje i zato ogromne količine jestive hrane završe u smeću", istaknula je Borzan te dodala kako će se uvesti novi, jasniji sustav oznaka, kako bi se smanjilo bacanje hrane, čuvao okoliš, ali i novčanici građana. 

Uvođenjem prehrambenih profila na razini EU će se onemogućiti da nezdravi proizvodi nose reklamne tvrdnje da su zdravi ili blagotvorni za organizam.

Danas je, komentira, moguće da se nezdravi čokoladni napitak za djecu reklamira s tvrdnjom "sadrži kalcij, dobar za kosti“ ili da kukuruzne pahuljice prepune šećerom nose reklamu "visok udio vlakana korisnih za probavu“. "To su manipulacije koje potrošača uvjeravaju da kupuje zdrave proizvode, no stvarnost je vrlo drugačija", upozorava. 

U EU se vodi bitka oko označavanja hrane: Copa-Cogeca osudila oznaku Nutri-Score

Zdravstvene reklamne tvrdnje poput "dobar za kosti“, "čuva probavu“ moći će se koristiti ako proizvod sadržajem ne prelazi propisima određene količine šećera, soli, i nezdravih masti, sukladno kategoriji proizvoda. Također, prehrambene reklamne tvrdnje poput "sadrži vitamine i minerale" ili "visoki udio vlakana“ moći će se koristiti samo ako bude označen i visok sadržaj potencijalno nezdravih sastojaka, npr. "Visok udio vlakana-Visok udio šećera“.

"Posebno sam zadovoljna što će se mijenjati označavanje porijekla meda, jer to nije bilo u strategiji, već je na moju inicijativu, uz pomoć Ruže Tomašić, ubačeno u dokument", kazala je podsjetivši kako se sadašnji sustav, "mješavina EU/ne-EU meda" zloupotrebljava kako bi se uvozio i prodavao patvoreni med, ubuduće će se morati navoditi točna zemlja porijekla.

"Za mlijeko i sirovine u mesnim proizvodima će se također uvesti preciznije označavanje, više neće biti dovoljno navesti kako je porijeklo EU", najavila je Borzan.


Tagovi

 Biljana Borzan Označavanje hrane Porijeklo proizvoda Prehrambeni profil


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]