Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje
  • 21.11.2021. 16:30

Što donosi novi Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima?

Ministarstvo poljoprivrede pustilo je u javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu. 

Foto: Depositphotos/alexraths
  • 430
  • 71
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede pustilo je u javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu. 

Novi Zakon, navode, zamijenit će i staviti van snage trenutno važeći, a obzirom na ustrojavanje Državnog inspektorata, koji je uz Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva, novo nadležno tijelo u području sigurnosti i higijene hrane.

"U potpunosti će biti usklađena podjela nadležnosti za provođenje službenih kontrola i preraspodjela određenih zadaća nadležnih tijela s odredbama novog Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (Narodne novine, br. 52/21)", objašnjavaju.

Dodatno, osigurava se zakonska osnova za donošenje nacionalnih odredbi u područjima:

  • izravne opskrbe malim količinama primarnih proizvoda proizvedenih na vlastitom gospodarstvu kojima proizvođač opskrbljuje krajnjeg potrošača ili lokalni objekt u maloprodaji koji izravno opskrbljuje krajnjeg potrošača,
  • nacionalnih mjera za prilagodbu zahtjevima iz Uredbe (EZ) br. 852/2004 i 853/2004,
  • dodatnih zahtjeva označavanja hrane životinjskog podrijetla
  • posebnih pravila o higijeni hrane životinjskog podrijetla
  • izrade plana praćenja patogenih mikroorganizama u hrani i hrani životinjskog podrijetla
  • izrade programa državnog monitoringa rezidua za praćenje antimikrobne rezistencije u životinja i u hrani životinjskog podrijetla.

Također, područje praćenja rezidua u hrani životinjskog podrijetla, koje je do sada bilo u okviru Zakona o veterinarstvu (Narodne novine, br. 82/13, 148/13, 115/18, 52/21) izmješteno je i uvršteno u odredbe novog Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, a te iste odredbe u Zakonu o veterinarstvu bit će stavljene van snage danom stupanja na snagu ovoga Zakona.  

Više infomacija možete potražiti ovdje.

Sve navedeno dodatno je ojačalo i objedinilo politiku sigurnosti i higijene hrane u Republici Hrvatskoj te osiguralo da potrošači i nadalje konzumiraju sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu životinjskog i biljnog podrijetla.  

Savjetovanje je otvoreno do 4. prosinca 2021. godine.


Tagovi

Savjetovanje Zakon o higijeni hrane Mikrobiološki kriterij Rezidui


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.