Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj piletine
  • 11.10.2021. 07:30

Što uzrokuje bijele pruge na pilećim prsima?

Mišići brojlera ne mogu podnijeti težinu koju dobiju u vrlo kratkom roku. Zbog toga su skloni upalama pa mišićno tkivo zamjenjuje masnoća i odumrla vlakna, rezultati su istraživanja organizacije Human League.

Foto: Depositphotos/larisarudenko
  • 298
  • 38
  • 0

Sirova pileća prsa trebaju biti blijedo ružičaste boje. Sadrže najmanje masnoća u odnosu na druge dijelove pileta te se smatraju dijetalnom hranom. No, sve češće možemo primijetiti kako su "prošarana" bijelim linijama za koja su istraživanja potvrdila da je riječ o masnoćama uzrokovanim načinom uzgoja. 

Naime, još je 2013. godine objavljena studija u talijanskom "Journalu of Animal Science" u kojoj stoji da je riječ o poremećaju koji podiže razinu masti u mesu za više od 220 posto i posljedično - smanjuje udio proteina. 

Nedavna studija organizacije Human League pokazala je da je u 29 država SAD-a čak 70 posto ove vrste mesa umjereno do jako prošarano bijelim linijama. 

Uzrok brza stopa rasta?

Osim što ova pojava bijelo meso, kako ga popularno zovemo, čini manje kvalitetnim budući da sadrži više masnoće i teže ga je pripremiti, ukazuje na još jedan problem. Naime, do nje dolazi zbog brze stope rasta ove peradi, tvrde u ovoj organizaciji.  

Kako je u svijetu sve veća potražnja za hranom, vrijeme uzgoja ne samo ovih životinja, se značajno skraćuje. Naime, ispitivanja su pokazala da današnji brojleri dvostruko brže dosežu težinu potrebnu za prodaju nego je to bilo prije pedeset godina. Istovremeno, prodaju se duplo teži nego što je to nekada bilo. 

Tako bi 1950. godine prosječno pile nakon 70 dana uzgoja težilo kilogram i pol, dok danas u nešto više od 40 dana dosegne i tri kilograma.

Komentirajući nalaze izvješća, David Coman-Hidy, predsjednik Human League, rekao je da bi potrošači trebali biti zabrinuti rezultatima koje je pokazalo istraživanje u SAD-u: "Ova bolest je vizualni podsjetnik na strašnu patnju ovih životinja starih nekoliko tjedana", upozorio je dodajući da je u toj zemlji gotovo nemoguće pronaći alternativu. 

"Drvenasta" tekstura mesa

U izvješću nadalje piše kako dolazi do ovoga poremećaja. Naime, mišići ove mlade peradi ne mogu podnijeti svu tu težinu koju dobiju u vrlo kratkom roku. Zbog toga su skloni upalama pa mišićno tkivo zamjenjuje masnoća i odumrla vlakna čime se mijenja i izgled i tekstura mesa. Smanjuje se njegova nutritivna vrijednost budući da umjesto proteina sadrži više masnoća te je zbog vlakana "drvenasto". 

U američkom organizaciji National Chicken Council pak ističu da se radi o zdravstveno ispravnom mesu te da ova pojava ne utječe na dobrobit kokoši, navodi Poultry World. Ovu tvrdnju potkrjepljuju istraživanjima koja su pokazala da njoj nisu sklone kokoši iz istog jata, pa čak niti iste genetike te da bijele pruge mogu imati i one iz slobodnog ili ekološkog uzgoja.

Studija koju su prošlog mjeseca objavili Odsjek za peradarsku znanost iz Arkansasa te Odjel za znanosti o životinjama Sveučilišta u državi Ohio, pokazala je da bi promjene u držanju ovih životinja te u njihovoj prehrani smanjile učestalost ove pojave. No, tada će biti potrebno i smanjiti sam uzgoj, što bi dovelo i do ekonomskih gubitaka. 


Tagovi

Pileća prsa Bijele pruge Bijela prugavost David Coman-Hidy Dobrobit životinja Human League Uzgoj brojlera


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.