Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesnoprerađivački sektor
  • 26.04.2020. 19:00

Stočari: Stalni uvoz mesa iscrpljuje našu poljoprivredu

Više bi se trebalo obratiti pažnje na preko 10.000 gazdinstava koja se bave ovom proizvodnjom i kojima je to jedini izvor prihoda. Jer oni nemaju drugu alternativu.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 224
  • 29
  • 0

Kampanju koju sprovodi Privredna komora Republike Srpske nije naišla na odobravanje od domaćih poljoprivrednika. Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da se na taj način samo promoviše mesni prerađivački sektor dok su im sirovine iz uvoza, a to je kako ocjenjuju, neka vrsta obmane. 

"Od većine mesnih industrija koje podržava Privredna komora jer navodno kupuju domaće životinje za klanje i to meso prodaju domaćim kupcima, veoma mali broj njih to zaista i radi. Uglavnom većina njih uvozi gotovo cjelokupne količine sirovina/mesa, koje zatim prerađuju i prodaju na našem tržištu", navode iz ovog Saveza. 

Interventni otkup junadi: Objavljene izmjene Pravilnika za podsticaje i spisak otkupljivača

Prema njihovoj procjeni, pojedinci se više ni ne sjećaju kada su kupili životinje sa bosanskih farmi. Pri tom, ovdje se ne podrazumijeva interventni otkup, kom su pribjegavali pojedini iz prerađivačkog mesnog sektora. 

Našu stočarsku proizvodnju iscrpio je stalni uvoz mesa, kao i njegovih prerađevina, a što direktno utiče i na ukupnu poljoprivredu Bosne i Hercegovine, navodi capital.ba

Prekomjerni uvoz kao glavni problem

"Ovu posljednju kampanju jednostavno ne možemo prihvatiti. Ona uslovljava brojne negativne odgovore kod stočara, a koji su upućeni nadležnima u Savezu. Više od 800 radnika je zabrinuto za svoja radna mjesta, ali oni bi imali posla i kada bi klaoničari otkupljivali naše životinje. U skladu s tim, više bi se trebalo obratiti pažnje na preko 10.000 gazdinstava koja se bave ovom proizvodnjom i kojima je to jedini izvor prihoda. Jer oni nemaju drugu alternativu", objašnjava Stojan Marinković, predsjednik udruženja. 

Država će sa 2 miliona KM subvencionisati interventni otkup junadi u RS?

Podsjećamo, da je problem oko otkupa junadi bio problem na jesen prošle godine kada je Ministarstvo poljoprivrede RS najavilo kako će subvencionisati interventni otkup junadi. Na taj način pomogli bi domaćim stočarima da prodaju tržišni višak, a otkup bi bio dogovoren sa BiH mesoprerađivačima.

Ipak, uzgajivači stoke nisu baš uvjereni kako će ove mjere riješiti pravi problem, a to je zapravo pretjeran uvoz mesa. 


Tagovi

Stočarska proizvodnja Mesna industrija Prerađivački sektor Interventni otkup Uvoz mesa Stojan Marinković Otkup junadi Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.