Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 19.07.2022. 14:00

Sudjelujte u velikom nacionalnom istraživanju prehrambenih navika

Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu pripremili su i prigodne simbolične poklone kao zahvalu ispitanicima za uložen trud

Foto: Depositphotos/Syda_Productions
  • 1.793
  • 128
  • 0

Prije 10 godina pretežito smo kuhali na suncokretovom ulju, krumpir je bio najčešći prilog, ribu smo konzumirali jednom tjedno, a palačinke su bile najdraže slastice.

Prosječan Hrvat je popio barem jednu kavu dnevno. Prehrana se temeljila prvenstveno na pekarskim proizvodima, mesu te voću i povrću. Žene su preferirale piletinu i jele tri šnite kruha, a muškarci svinjetinu i pet šnita kruha dnevno, kazuju podaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). 

Što nam je, međutim, danas na tanjuru?

Uključite se u istraživanje 

Odgovor na ovo pitanje otkrit će Nacionalno istraživanje prehrambenih navika na koje pozivaju građane da se uključe.

"Vaše sudjelovanje nam je izuzetno važno jer će na temelju prikupljenih podataka o prehrambenim navikama, odnosno saznanjima koliko se koje hrane konzumira, naši stručnjaci dati kvalitetniju procjenu rizika porijeklom iz hrane", ističe dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a i voditeljica ovog projekta. Također, podaci o unosu hranjivih tvari dat će uvid u ono što unosimo previše, a što premalo, sve s ciljem osiguranja zaštite zdravlja građana.

Prijava za sudjelovanje je vrlo jednostavna. Samo jednim klikom i popunjavanjem obrasca. Starije osobe mogu prijaviti drugi ukućani, a djecu ispod 18 godina moraju prijaviti roditelji. Nakon prijave slijedi poziv anketara. Jednostavan je, kažu, i sam proces ispitivanja, te se u osnovi odnosi na što smo konzumirali dan ranije. 

Prijaviti se možete ovdje

Istraživanje na reprezentativnom uzorku obuhvatit će dobne skupine od 10 godina starosti do najstarije životne dobi na području cijele Hrvatske.

Prikupljanje detaljnih informacija o prehrambenim navikama, o količini i učestalosti konzumacije hrane i pića, dodataka prehrani i sličnim navikama, kao i o intoleranciji i alergiji na određenu hranu, te općih socio-demografskih podatka pomoći će nutricionistima u kreiranju preporuka za pravilnu prehranu, epidemiolozima za stavljanje u odnos utjecaj prehrane na pojavu bolesti, nadležnim tijelima za donošenje zdravstvenih propisa na nacionalnoj razini, ali i subjektima u poslovanju s hranom kao smjernice za prilagođavanje asortimana i (re)formulacije hrane u skladu s potrebama i zahtjevima tržišta, kažu iz HAPIH-a. 

Istraživanje je dobilo odobrenje Agencije za zaštitu osobnih podataka i Etičkog povjerenstva za korištenje osobnih podataka u istraživačke svrhe. Sudjelovanje je anonimno, a osobni podaci se, osim prilikom kontaktiranja, koriste šifrirani pa ih je nemoguće na bilo koji način povezati s određenim ispitanikom.

Pokloni za ispitanike

Projekt se provodi uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), na čijoj se EU Menu metodologiji i temelji, tako da će dobiveni podatci biti usporedivi s podacima i iz ostalih EU zemalja. Nakon implementacije EU Menu metodologije na nacionalnoj razini kako bi se obuhvatile specifičnosti naših prehrambenih navika, projekt upravo ulazi u fazu anketiranja ispitanika. 

Svi ispitanici mogu povratno dobiti i izračun unosa hranjivih tvari, kako bi osvijestili koliki je njihov stvarni unos.

"Svjesni da je za uključivanje u naše ispitivanje uz dobru volju potrebno odvojiti i malo slobodnog vremena, pripremili smo i prigodne simbolične poklone kao zahvalu ispitanicima za uložen trud", poručili su iz HAPIH-a. 

Inače, oni projekt provode u suradnji s partnerima - Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu (PBF) i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku (PTF).

Više informacija svi potencijalni ispitanici mogu potražiti ovdje ili im se javiti na mail eumenu@hapih.hr odnosno porukom/pozivom (SMS, Viber, Whats App) na: 099/384-9910.

"Sudjelujte u istraživanju i otkrijmo zajedno što je danas na tanjuru!", pozivaju iz HAPIH-a.


Tagovi

HAPIH Nacionalno istraživanje Prehrambene navike Poziv građanima


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]