Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 29.03.2017. 15:00

Sutra rasprava o doniranju hrane, bacamo previše!

Poljoprivrednici ne mogu prodati pa plodove puste da trunu. Prerađivači koriste samo dio sirovine, a ostatak bace. Trgovci ne uspiju prodati robu, a komplicirano im je donirati pa bace. Građani loše planiraju kupnju namirnica pa im se višak pokvari. U svakom od tih stadija potrebno je pokušati spriječiti bacanje ili hranu usmjeriti u donacije.

Foto: Biljana Borzan
  • 2.256
  • 110
  • 0

Saborski odbori za poljoprivredu, zaštitu okoliša i prirode te zdravstvo i socijalu održat će u sutra sjednicu na temu doniranja i bacanja hrane. Prijedlog za njeno održavanje došao je od slavonske europarlamentarke Biljane Borzan, glavne izvjestiteljice Europskog parlamenta za izvještaj o bacanju i sigurnosti hrane.

Godišnje bacimo oko 400 tisuća tona hrane

"Ideja je odmah prihvaćena od strane predsjednika triju odbora što samo pokazuje koliko je ova tema aktualna. Ogromne količine bačene hrane u Hrvatskoj i EU su moralni i ekološki problem koji nadilazi stranačke podjele. Doniranje je 2015. oslobođeno PDV-a i donesen je pravilnik, no izostalo je očekivano povećanje donacija hrane i police socijalnih samoposluga se i dalje sporo pune. Moramo vidjeti u čemu je problem i kako ga riješiti", kazala je Borzan.

Nedostaci u prehrambenom lancu

Na sjednici se očekuju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske agencije za okoliš i nevladinog sektora.

"Popis pozvanih zorno pokazuje koliki su razmjer i kompleksnost problema. Poljoprivrednici ne mogu prodati pa plodove puste da trunu. Prerađivači koriste samo dio sirovine, a ostatak bace. Trgovci ne uspiju prodati robu, a komplicirano im je donirati pa bace. Građani loše planiraju kupnju namirnica pa im se višak pokvari. U svakom od tih stadija potrebno je pokušati spriječiti bacanje ili hranu usmjeriti u donacije", smatra Borzan.

Podrška EU suda za reviziju

Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta Borzan piše izvještaj i rezoluciju kojom će se predložiti mjere koje Europska komisija i države članice trebaju poduzeti da se smanji bacanje i poveća doniranje hrane. Parlament je u tome dobio podršku Europskog suda za reviziju koji smatra da Komisija ne čini dovoljno da se problem riješi.

Fond europske pomoći za najpotrebitije

"Revizija je objavljena u prosincu i navodi propuste Komisije, ali i država članica. Primjer je financiranje infrastrukture za transport, skladištenje i distribuciju donirane hrane kroz Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). To je u Hrvatskoj ogroman problem jer van Zagreba humanitarne udruge često nemaju načina za prevesti i zaprimiti donacije. EU to može financirati, ali naša ministarstva takvu mjeru nisu uključila u operativni program za FEAD. To se mora promijeniti", upozorava Borzan te najavljuje uključenje te mjere u izvještaj Parlamenta na kojem radi.

U situaciji kada svakom četvrtom Europljaninu, dakle 125 milijuna ljudi, prijeti siromaštvo, godišnje u EU na smeću završi 89 milijuna tona neprodane hrane. U Hrvatskoj se prema procjenama godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane. Samo kruha se u našoj zemlji dnevno baci 135 tona, što je na godišnjoj razini šteta od 600 milijuna kuna.

Foto: Biljana Borzan


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.