Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 09.12.2019. 18:00

Svjetske cijene hrane u studenom naglo skočile - pogotovo mesa

Cijena mesa prema FAO indeksu u studenom je prosječno iznosila 190,5 bodova, što je za 8,4 boda (4,6%) više u odnosu na listopad, što predstavlja najveće mjesečno povećanje od svibnja 2009 godine.

Foto: Pixabay/FERMOSERGIO
  • 631
  • 40
  • 0

Svjetske cijene hrane u studenom snažno su porasle. Posebice je došlo do velikih skokova cijena mesa i biljnih ulja, a bilježe se i neznatno niže cijene žitarica, objavila je Agencija za hranu (FAO) Ujedinjenih naroda.

FAO indeks cijena hrane (FFPI) prosječno je iznosio 177,2 boda u studenom 2019. godine što je porast od 4,7 bodova (2,7%) u odnosu na  listopad 2019. godine  i 15,4 boda (9,5%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Cijene šećera također su u studenom porasle, dok je podindeks mliječnih proizvoda ostao stabilan, a cijene žitarica su u stalnom padu. 

Cijene žitarica i uljarica

FAO indeks cijena žitarica u studenom je iznosio 162,4 boda, što je pad od 1,9 bodova (1,2%) u odnosu na listopad. Velika izvozna opskrba i oštra konkurencija vodećih svjetskih izvoznika težili su međunarodnim cijenama pšenice, dok su vrijednosti riže u studenom također pale na najniže šestomjesečne cijene, zbog novih prinosa usjeva i sporog uvoza. 

Velika izvozna opskrba i oštra konkurencija vodećih svjetskih izvoznika težili su međunarodnim cijenama pšenice.

Izvozne cijene kukuruza i dalje su pod sniženim pritiskom uslijed sporog tempa prodaje.

Indeks cijena biljnog ulja u studenom je prosječno iznosio 150,6 bodova, što je za 14,2 boda  (10,4%) više u odnosu na listopad i na taj način je postigao najvišu razinu cijena od svibnja 2018. Rast je bio vođen jačanjem vrijednosti palminog ulja, dok su također povećane cijene soje, uljane repice i suncokreta. Snažan rast cijene palminog ulja rezultat je velike potražnje za uvozom, povećanim iskorištavanjem biodizela i mogućim nedostatkom oskrbe iduće godine.  Cijena mliječnih proizvoda u studenom je iznosila 192,6 bodova i zabilježeno je samo malo povećanje od listopada, nakon dva mjeseca pada.

Povećanje cijena mesa najveće od 2009. godine

Cijena mesa prema FAO indeksu u studenom je prosječno iznosila 190,5 bodova, što je za 8,4 boda (4,6%) više u odnosu na listopad, što predstavlja najveće mjesečno povećanje od svibnja 2009 godine. Ocijenjene su cijene za sve vrste mesa predstavljene u Indeksu, a najviše su se povećavale cijene goveda i ovaca, što odražava uske izvozne mogućnosti, uporna snažna uvozna potražnja, posebno iz Kine. Potražnja uzrokovana proslavama krajem godine pogoršala je zaoštravanje globalnih tržišta mesa, dodatno povećala cijene svinjskog mesa i rezultirala nekim povećanjem cijena mesa peradi nakon tri mjeseca pada.

FAO indeks cijena šećera u studenom je iznosio 181,6 bodova, što je 3,3 boda (1,8%) u odnosu na listopad. Indeks cijena mliječnih proizvoda prosječno je iznosio 192,6 bodova, što je samo neznatno povećanje u odnosu na listopad, nakon dva mjeseca pada.


Tagovi

FAO Indeks Cijene Pad Povećanje Meso Biljno ulje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]