Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školska shema
  • 27.09.2017. 13:00

Svjetski je dan školskog mlijeka!

Djecu moramo od malena učiti pravilnoj prehrani, a mliječni proizvodi su njen neizostavni dio. Zato smo ove godine uveli Školsku shemu kojom učenicima osiguravamo besplatni obrok mliječnih proizvoda, poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na obilježavanju 18. Svjetskog dana školskog mlijeka u Zagrebu.

Foto: Facebook/Tomislav Tolušić
  • 307
  • 35
  • 0

"Djecu moramo od malena učiti pravilnoj prehrani, a mliječni proizvodi su njen neizostavni dio. Zato smo ove godine uveli Školsku shemu kojom učenicima osiguravamo besplatni obrok mliječnih proizvoda", poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na obilježavanju 18. Svjetskog dana školskog mlijeka u Zagrebu.

Kako je dodao, mi smo odgovorni za budućnost djece i za kvalitetu njihove prehrane. Briga o prehrani, ravnomjernom unosu potrebnih hranjivih tvari i svijest o nedostatku hrane u svijetu uči se od najranije dobi.

"Naučimo li djecu pravilnom odnosu prema hrani, već smo puno učinili za budućnost. Besplatni mliječni obrok u školama korak je prema zdravijoj prehrani naše djece", rekao je Tolušić.

Obilježavanje ovog dana započelo je 2000. godine na inicijativu FAO-a (Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda), a danas se obilježava u više od 80 zemalja svijeta sa svrhom i ciljem upoznavanja djece predškolske i školske dobi o vrijednostima i kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda te upozorava na potrebu uvođenja obveznih mliječnih obroka u školama.

Ministarstvo poljoprivrede od ove školske godine provodi Školsku shemu koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Školskoj shemi ove se školske godine priključilo čak 1.106 škola i 89 dobavljača. Ona osigurava 100-150 g voća i povrća po djetetu tjedno i 0,15-0,25 l mlijeka i mliječnih proizvoda po djetetu tjedno. Školska shema jedna je od mjera Europske unije sufinancirana sredstvima Europskog fonda za garancije u poljoprivredi. Za ovu školsku godinu dodijeljeno nam je 2,5 milijuna eura za provedbu Školske sheme.

Foto: Facebook/Tomislav Tolušić


Tagovi

Svjetski dan školskog mlijeka Školska shema Mlijeko Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).