Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid-19
  • 30.11.2020. 07:30

Testiranje mesa na Covid guši trgovinu govedinom, ali Kina ne odustaje

Kina i dalje testira smrznute i ohlađene mesne proizvode na koronavirus, unatoč malom riziku od zaraze. Postupci analize usporavaju trgovinu u cijelom svijetu, pogotovo kada je riječ o govedini.

Foto: Bigstock/sutipond somnam
  • 197
  • 362
  • 0

Kina je još u lipnju započela testiranje uvoznog rashlađenog i smrznutog mesa te morskih plodova na Covid-19, a pojačana inspekcija na terenu krenula  je početkom ovog mjeseca nakon što su lučki radnici u nekoliko gradova pozitivni na taj virus.

U posljednjim mjesecima ova je država zaustavila uvoz mnogih smrznutih proizvoda poput ribljih iz Indonezije, smrznutih krilaca iz Brazila te kozica iz Ekvadora.

Covid-19 i na pilećim krilcima, raste zabrinutost o širenju putem hrane?

Prema podacima esmmagazine, ta je zemlja prijavila oko 10 slučajeva pronalaska ovog virusa u smrznutim proizvodima ili na njihovoj ambalaži.

Police u supermarketima zjape prazne?

"Svježe zalihe govedine neće stizati danima", rekao je za Reuters prodavač iz trgovine Carrefoura, a koji želio ostati anoniman. Ovakva situacija uzrokuje zastoj u kineskoj mesnoj industriji, u jednom od njezinih tradicionalno najprometnijih doba godine, zbog novogodišnjih i lunarnih praznika.

Naime, u supermarketima u središtu Pekinga, police hladnjaka koje su obično pune odrezaka i druge vrste mesa iz cijelog svijeta sada zjape prazne, jer pooštrena ispitivanja stvaraju uska grla u ponudi i podižu cijene uvoznicima.

Nove mjere, koje uključuju ispitivanje mnogo više artikala nego prije i dodatnu dezinfekciju, povećavaju troškove uvoznicima koji troše vrijeme na birokratske poslove, u industriji koja mora brzo raditi kako bi zajamčila svježinu proizvoda.

Taj potez posebno šteti brzorastućoj trgovini govedinom, vrijednoj 8,65 milijardi američkih dolara, jer neki uvoznici smanjuju kupnju zbog većih troškova i slabije potražnje uzrokovane zabrinutošću potrošača zbog koronavirusa.

"Narudžbe za uvezenu govedinu su prepolovljene jer su klijenti zabrinuti zbog Covida", rekao je trgovac govedinom u Tianjinu, najvažnijoj luci za isporuku mesa na sjeveru zemlje.

Uvoznicima povećani troškovi za 200%

Naime, u toj je luci trgovina stala nakon što je radnik ovog mjeseca bio pozitivan na SARS-CoV-2. Skladištima je naređeno da testiraju sve smrznuto meso prije nego što ga se može otpremiti na tržište, a nijedan novi proizvod nije mogao doći u luku.

"Pitaju nas kada je roba otpremljena i je li testirana prilikom narudžbi. No, u posljednje vrijeme prodajemo puno domaćih proizvoda”, otkrio je trgovac.

Padaju cijene svinjetine: U Belgiji kilogram košta samo 1 euro?

Iako je rizik od zaraze putem smrznute i rashlađene hrane nizak, ovog su tjedna dužnosnici izjavili da on ipak postoji, a pogotovo za one koji njima rukuju.

Testiranje i dodatno vrijeme skladištenja povećali su troškove za uvoznike za čak 200%. Jedan od njih, sa sjedištem u jugozapadnoj Kini rekao je da je smanjio uvoz na manje od četvrt količine prethodnih godina, unatoč tome što ta država ulazi sezonu najveće potražnje.

Sporiji uvoz dolazi u vrijeme dok se domaća proizvodnja svinjskog mesa oporavlja od teške epidemije bolesti, a cijene i dalje padaju na rekordno niske razine.


Tagovi

Kina Govedina Covid-19 Meso Zaraza Prijenos bolesti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.