Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 28.06.2020. 13:30

TISUP: Niže cijene pilećih trupova i konzumnih jaja u svibnju

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajnih cijena pilećih trupova i konzumnih jaja za svibanj.

Foto: JumpStory
  • 102
  • 6
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajnih cijena pilećih trupova i konzumnih jaja za svibanj.

"Na domaćem tržištu u svibnju cijene pilećih trupova (pile A klase,65% pile) neznatno su pale u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na početak ove godine niže su za 3 %. Prosječna veleprodajna cijena pilećih trupova u svibnju iznosila je 13,79 kn/kg i gotovo je jednaka lanjskoj cijeni istog razdoblja“, navode iz TISUP-a.

Pad prosječne cijene pilećih trupova na EU tržištu započet u travnju nastavljen je u svibnju. Cijene su na europskom tržištu u prosjeku u svibnju u odnosu na ožujak pale su za 9,32 %, a u odnosu na prošlu godinu niže su za 8,25 %.

Prosječna cijena pilećih trupova na EU tržištu u svibnju iznosila je 176,02 eura/100 kg i najniža je cijena trupova zabilježena unazad nekoliko godina. Prosječna cijena pilećih trupova na RH tržištu u svibnju 2020. god. iznosila je 181,97€/100 kg i u odnosu na prosječnu razinu cijena na EU tržištu viša je za 3,38%.

Niža cijena i konzumnih jaja

Kada je u pitanju cijena konzumnih jaja, u odnosu na prethodni mjesec, u svibnju 2020. god. zabilježene su neznatno niže prosječne cijene konzumnih jaja iz kaveznog uzgoja, za 1,2 - 2,8 %, osim cijena jaja M razreda koje se nisu mijenjale. Prosječna cijena najprodavanijih jaja u veleprodaji iznosila je 0,68 kn/kom za razred L, te 0,61 kn/kom za razred M.

"Niže u odnosu na travanj 2020. god. bile su i cijene jaja iz podnog uzgoja, a prosječna cijena u svibnju iznosila je 0,73 kn/kom za razred L, te 0,74 kn/kom za razred M. U odnosu na svibanj lanjske godine prosječne cijene jaja iz podnog uzgoja ove su godine bile više za 1,3% (razred M) do 5,9 % (razred L)“, stoji u objavi.

Prosječna cijena jaja (razred L&M) na RH tržištu u svibnju 2020. godine iznosila je 136,48 eura/100 kg i u odnosu na prosječnu razinu cijena na EU tržištu, 132,37 eura/100 kg, bila je viša za 3,0 %.


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Cijena Tržište Pileći trup Jaja Svibanj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.