Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 25.05.2020. 09:00

TISUP: Pad otkupne cijene mlijeka, pileći trupovi i jaja bez značajnije promjene

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajnih cijena konzumnih jaja i pilećih trupova u travnju te otkupnih cijena sirovog mlijeka u ožujku 2020. na hrvatskom i EU tržištu. 

Foto: Vedran Stapić
  • 221
  • 20
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajnih cijena konzumnih jaja i pilećih trupova u travnju te otkupnih cijena sirovog mlijeka u ožujku 2020. na hrvatskom i EU tržištu. 

Kako navode, u travnju ove godine na domaćem tržištu prosječne cijene konzumnih jaja, razreda L i M iz oba uzgojna oblika držanja, zadržale su se na razini cijena iz prethodnog mjeseca. Tako su prosječne cijene najprodavanijih jaja iz kaveznog uzgoja razreda L i M iznosile 0,70 kn/kom odnosno, 0,61 kn/kom, dok su se jaja iste kategorije težine iz podnog uzgoja prodavala po nešto višim cijenama i to za 0,76 kn/kom (L) odnosno 0,74 kn/kom (M).

Skuplja u odnosu na ožujak bila su samo jaja razreda XS i S iz kaveznog uzgoja, i to za 5,2 odnosno 7,4 %.

U prvom tromjesečju pala vrijednost otkupa žitarica, krumpira i vina

"Prosječne cijene jaja u travnju ove godine bile su kod gotovo svih kategorija težine kaveznog i podnog uzgoja više u odnosu na lanjske travanjske cijene, za 2,7 do 7,0 %. Jedino su prosječne cijene jaja XL(kavezni uzgoj) i L (podni uzgoj) ostale na razini cijena prošle godine. Prosječna cijena jaja (razred L&M) na RH tržištu u travnju 2020. godine iznosila je 137,73 eura/100 kg i u odnosu na prosječnu razinu cijena na EU tržištu, 138,05 eura/100 kg, bila je gotovo jednaka", stoji na stranicama TISUP-a. 

Kada su u pitanju veleprodajne cijene pilećih trupova (pile A klase, 65% pile) u travnju, unazad nekoliko mjeseci na domaćem tržištu nisu zabilježene značajnije promjene. Prosječna veleprodajna cijena pilećih trupova u travnju ove godine iznosila je 14,08 kn/kg i gotovo je identična onoj iz ožujka, a u odnosu na lanjske cijene istog razdoblja viša je za 3,76 %.

"Prosječna cijena pilećih trupova na RH tržištu u travnju 2020. god. iznosila je 186,27 €/100 kg i u odnosu na prosječnu razinu cijena na EU tržištu (181,23 eura/100 kg) viša je za 2,78%. Od početka godine do ožujka na EU tržištu pratimo uzlazni trend cijena te snažan pad prosječne cijene pilećih trupova u travnju. Cijene su na europskom tržištu u prosjeku u travnju u odnosu na ožujak pale su za 6,61 %, a u odnosu na prošlu godinu niže su za 4,62 %", navode. 

Mjesec prije, u ožujku, zabilježen je blagi pad otkupne cijena mlijeka započet u veljači, a procjena ukazuje na mogući pad otkupnih cijena i u narednim mjesecima. 

DZS: U ožujku zaklano više goveda, svinja i peradi, a manje ovaca

"Prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka realne kvalitete u ožujku 2020. god. iznosila je 2,51798 kn/kg (33,29 €/100 kg) uz 4,06 % m.m. i 3,43 % m.b. što je za 1,77 % niže u odnosu na cijenu mlijeka s početka godine, te za 1,79 % više u odnosu na cijenu istog razdoblja lanjske godine. Sezonsko povećanje proizvodnje mlijeka (uglavnom) dovodi do nižih otkupnih cijena mlijeka u proljeće, što je na tržištu primjetno i ove godine. Prema procjeni otkupna cijena mlijeka za travanj ove godine (2,50 kn/kg) ukazuje na daljnji blagi pad cijena", najavljuju. 

Prosječna cijena mlijeka na razini EU također je u blagom padu. U ožujku ove godine iznosila je 34,41 €/100 kg i u odnosu na prosječnu otkupnu cijenu mlijeka na RH tržištu bila je viša za 3,24 %, zaključuju iz TISUP-a. 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Otkupna cijena Cijena pilećih trupova Cijena jaja Cijena mlijeka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]