Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje
  • 10.12.2022. 16:30

Tko ima najbolji sir? Proglašeni šampioni nacionalnog ocjenjivanja

Iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede navode da je za izbor šampionskih proizvoda ove godine bila doista velika konkurencija.

Foto: Depositphotos/eugenehill (ilustracija)
  • 1.855
  • 299
  • 0

Peto po redu Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda održano je krajem studenog u prostoru za preradu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu.

Kako su objavili, ukupno je ocijenjeno 105 proizvoda od čega je bilo 88 uzoraka sireva, 6 fermentiranih mliječnih proizvoda, šest uzoraka kiselog vrhnja i četiri maslaca te jedan uzorak namaza.

Među njima, čak 97 ih je dobilo bodove koji donose medalje, što je 92,4 posto proizvoda. Osim toga, od 50 proizvoda ocijenjenih zlatom, 15 ih je dobilo maksimalan broj bodova (20), tako da je za izbor šampionskih proizvoda ove godine bila doista velika konkurencija.

Tko su šampioni?

Između zlatnih proizvoda s maksimalnim brojem bodova, Povjerenstvo je izabralo tri proizvoda za šampiona kvalitete u tri različite kategorije.

Ekstra tvrdi sir rici šampion je kvalitete u kategoriji ekstra tvrdih sireva, sirane Vesna Loborika iz Loborike, Istarska županija.

Šampion kvalitete u kategoriji mekih, polutvrdih i tvrdih sireva je polutvrdi kuhani kozji sir OPG-a Kljajić iz Gradečkog Pavlovca, dok je u kategoriji svježih sireva, skuta i sirnih namaza ovu titulu osvojio svježi kravlji sir u marami OPG-a Šmida iz Brčevca, oba iz Zagrebačke županije.

Proizvodi su ocijenjeni sukladno Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, od strane Stručnog povjerenstva za ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda. Predsjednik povjerenstva bio je dr. sc. Samir Kalit, a članovi dr. sc. Rajka Božanić, prof. dr. sc. Milna Tudor Kalit, dipl. ing. agr. Višnja Krapljan te struč. spec. ing. agr. Predrag Janeš.

"Prema broju osvojenih medalja možemo reći da naši sirari svake godine postaju sve bolji i da naše sirarstvo u malim obiteljskim pogonima ima svijetlu budućnost", poručili su iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.


Tagovi

Ocjenjivanje sireva Mliječni proizvodi Šampioni Sirana Vesna Loborika OPG Kljajić OPG Šmid


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije