Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje
  • 05.12.2021. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Tko su ovogodišnji šampioni kvalitete sireva i mliječnih proizvoda?

Organizator 4. Nacionalnog ocjenjivanja je bio Savez malih sirara RH "SirCro" zajedno s Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

Foto: Facebook/SirCro
  • 439
  • 109
  • 0

Na 4. Nacionalnom ocjenjivanju sireva i mliječnih proizvoda ocijenjeno je 84 proizvoda od čega je 70 uzoraka sireva, šest fermentiranih mliječnih proizvoda, isto toliko kiselog vrhnja te dva maslaca, objavila je Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Između zlatnih proizvoda s maksimalnim brojem bodova (20), Povjerenstvo je izabralo tri proizvoda za šampiona kvalitete u tri različite kategorije.

U kategoriji mekih, polutvrdih i tvrdih kravljih sireva šampion kvalitete je polutvrdi Gauda sirane Srednje gospodarske škole iz Križevaca iz Koprivničko-križevačke županije.

U kategoriji mekih, polutvrdih i tvrdih kozjih i ovčjih, to je Kuhani kozji s vlascem sirane Jagarka, vl. Marina Herceg iz Munjave Modruške, Josipdol iz Karlovačke županije.

U kategoriji svježih sireva, skuta i sirnih namaza, šampion je svježi kravlji OPG-a Baršić Antuna iz Dubravice iz Zagrebačke županije.

Skoro 87 posto proizvoda odnijelo medalju

Prema broju osvojenih medalja ove godine ima manje zlatnih, a više srebrnih dok po samom broju odnosno postotku u odnosu na broj proizvoda taj broj je s 88 pao ove godine na 87 posto što i dalje dovoljno govori o kvaliteti mliječnih proizvoda proizvedenih većinom u malim obiteljskim pogonima.

Organizator ocjenjivanja je bio Savez malih sirara RH "SirCro" zajedno s Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, a ocjenjivanje je provedeno 11. i 12. studenog u prostoru za preradu Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu.

Proizvodi su ocijenjeni sukladno Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, od strane Stručnog povjerenstva za ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda čiji je predsjednik prof. dr. sc. Samir Kalit. Članovi su doc. dr. sc. Rajka Božanić, doc. dr. sc. Milna Tudor Kalit, dr. sc. Emilija Cimerman i dipl. ing. agr. Višnja Krapljan.

Zbog epidemiološke situacije, organizatori navode da se ni ove godine neće održati tradicionalno sirarsko druženje. Do kraja 2021. godine svi sudionici će dobiti na kućne adrese zahvalnice za sudjelovanje, osvojena priznanja te kopije lista ocijenjenih proizvoda.


Tagovi

Ocijenjivanje Sirevi Mliječni proizvodi SirCro Gauda sirane Sirane Jagarka OPG Barišić Antun


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]