Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obiteljsko gospodarstvo
  • 03.05.2020. 11:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čapljina

Toni Falak nudi "Smokvenjak" - jedinstven proizvod na domaćem tržištu

Većina proizvoda i sirovina dolazi iz vlastitog uzgoja pa tako imaju nasade kivija, smokve, šljive, šipka, trešnje i drugih, no surađuju i s lokalnim proizvođačima čije urode otkupljuju.

Foto: Arhiva tvrtke "Regius"
  • 654
  • 166
  • 1

Firma "Regius" iz Čapljine postoji pet godina, a u posljednje tri se poslovanje bazira na uzgoju, proizvodnji i preradi raznih sorti voća i povrća. U ponudi imaju suhe smokve, šljive, paradajz i paprike kao i razne mikseve. Također, proizvode sokove od kupine, divljeg šipka, aronije, kajsije, šljive, bazge i drenjina a od istog voća proizvode i džemove. Sušeni paradajz i paprika u maslinovom ulju se također nalaze u ponudi kao i čips od japanske jabuke (kaki) koji je jedinstven na tržištu.

Proizvode čips od više sorti jabuka među kojima je i onaj od sorte Granny Smith, posebno pogodan za dijabetičare. Zainteresirani mogu ovdje naći i blagi te ljuti ajvar, a Toni Falak, vlasnik tvrtke, posebno iz ponude ističe proizvod "Smokvenjak" koji se sastoji od suhe smokve, grožđica, oraha, badema i meda. Ova se energetska bomba može naći u pakovanjima od 50, 100 i 200 grama.

U proizvodnji se primjenjuju visoki standardi

Uzgoj svih voćnih i povrtnih vrsta s kojima rade odvija se na oko 3,5 ha zemlje od kojih je jedan hektar privatno zemljište dok je 2,5 ha u zakupu. Sama proizvodnja obavlja se po visokim standardima, na strojevima i u pogonima kao što su sušara za voće i povrće koja je uvezena iz susjedne Hrvatske, a od opreme posjeduju i uređaj za sječu, pranje i blanširanje, stolove za organoleptički pregled dok se proizvodi čuvaju u hladnjači kapaciteta 200 metara kubičnih. Svi strojevi su napravljeni od inox materijala.

Sušara ima kapacitet do 1.000 kg

"Sušara je kapaciteta 800 do 1.000 kilograma smokve za tridesetak sati, 1.000 kilograma šljive za 30 do 35 sati, čipsa od jabuke do pola tone u vremenskom roku osam do 10 sati", kaže vlasnik firme Toni Falak, dipl. ing. poljoprivrede, te naglašava: "Velika prednost je što je sve proizvedeno sa jako malom upotrebom zaštitnih sredstava a voće koje se osuši, prilikom dehidracije gubi vlagu iz ploda, a zadržava nutritivnu vrijednost".   

Dosta polažu na marketing i plasman proizvoda

Ova tvrtka je obiteljskog tipa i u njoj su zaposleni, osim Tonija, i njegov brat te rođak, kao i njihove supruge koje posebnu pozornost poklanjaju osmišljavanju asortimana te pakiranju proizvoda, paze na estetiku i rade internetsku prodaju. S velikim iskustvom u proizvodnji i zaštiti poljoprivrednih usjeva, Falak se sve više okreće i marketingu u smislu plasmana što, kako kaže, iziskuje i vremena i sredstava, no neizostavan je dio osvajanja tržišta. Proizvode plasiraju od kućnog praga preko specijaliziranih trgovina, sve do Merkatora u Sarajevu i Banja Luci. A vrše i dostavu na kućnu adresu ukoliko je kupac s područja Čapljine, kao i brzom poštom za udaljenije destinacije.

Boris Grizelj: Uporan rad i dobra organizacija ipak daju uspjeh u poslu!

Većina sirovina dolazi iz vlastitog uzgoja pa tako imaju nasade kivija, smokve, šljive, šipka, trešnje i drugih, no surađuju i s lokalnim proizvođačima čije urode otkupljuju. Trenutačna situacija s virusom korona je usporila i poremetila poslovanje i ovog poduzeća, ali se sve trenutne dostave vrše po utvrđenim standardima zaštite. Unatoč svemu, planiraju i širenje u vidu proizvodnje i plasmana robe te su u tu svrhu krenuli sa sadnjom novih nasada smokava i šljiva, a planiraju i proizvodnju paradajza za preradu. Planiranje širenja obiteljskog posla u budućnosti im je lakše pošto vlasnik firme sa suprugom očekuje peto dijete, a u obitelji brata i njegove supruge ih je četvero.

Mogućnost za poticaje postoji

Veliku većinu financijskog ulaganja, sami su iznijeli, vlastitim sredstvima. Prošle godine su ostvarili potporu od kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, no svakako su ulaganja i u proizvodnju i u marketing velika, kao i troškovi sustava za natapanje, kojim tvrtka raspolaže, prskalice za kivi i navodnjavanje kap po kap za ostale nasade. Falak želi istaknuti, kada se govori o brizi institucija za ovaj tip poduzetništva i proizvodnje, da ulaganje koje pada na pleća firme ne mora uvijek biti slučaj kada znamo da postoji mogućnost za poticajne mjere.

Ulaganja u proizvodnju su velika

Isto tako želi utjecati i na svijest ljudi koji tvore tržište pa napominje: "Treba pokušati utjecati na ljude i promijeniti svijest potrošača da na neki način u ishranu ubace redovitu konzumaciju zdravih suhih proizvoda".

Poduzeće "Regius" i sada ima bogatu ponudu proizvoda, a ako u budućnosti posluži dobro vrijeme, i proizvodnja i ponuda će rasti. Nažalost, ove godine je početkom četvrtog mjeseca led u kasno proljeće prepolovio urod šljive i trešnje, a da bi se apliciralo za nadoknadu štete, morala bi biti proglašena elementarna nepogoda, što, kako govori Falak, nije bio slučaj, iako je temperatura na nekim lokalitetima bila u minusu.


Fotoprilog


Tagovi

Prerada voća i povrća Čips od japanske jabuke Smokvenjak Nutritivna vrijednost Kućna dostava Toni Falak Sokovi Džem Ajvar Čips Zdravi proizvodi


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.