Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monografija
  • 22.12.2021. 10:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Tradicionalni mesni proizvodi visočkog kraja dobili svoju monografiju

Vrijedna monografija prof.dr. Amira Ganića čuva tradiciju proizvodnje visočke pečenice, sudžuka, ovčije stelje, pečene janjetine i drugih poznatih proizvoda iz ovoga kraja.

Foto: Benjamin Crljenković
  • 213
  • 174
  • 0

Grad Visoko je oduvijek predstavljalo značajan lokalitet za mesoprerađivačku industriju koja je usko vezana za kožarsku djelatnost, a po kojoj je bio poznat još u srednjem vijeku. Veća ekspanzija ove industrije zabilježena je u drugoj polovini dvadesetog vijeka, a od tada predstavlja okosnicu lokalne privrede.

Tokom nekoliko stoljeća, marljivi visočki domaćini i obrtnici usavršili su tehnologiju prerade mesa preživara u različite suhomesnate proizvode, a oni su uskoro postali veoma tražena roba i na regionalnom tržištu.

Monografija o tradiciji prerade mesa

Specifičnosti vezane za historijat, tehnološke procese i pokazatelje kvaliteta najznačajnijih tamošnjih mesnih proizvoda prof. dr. Amir Ganić sabrao je među korice univerzitetske monografije pod naslovom "Tradicionalni mesni proizvodi visočkog kraja", koja je promovirana protekle sedmice.

Amir Ganić, rođeni Visočanin, istraživač je i profesor iz oblasti tehnologije prehrambenih proizvoda animalnog porijekla, sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U fokusu naučnog interesovanja mu je tehnologija suhomesnatih, a tradicionalnim proizvodima ovog kraja počeo se baviti, kako navodi, iz duga prema rodnom kraju.

"Još 2008. godine sam realizirao prvi naučnoistraživački projekat u čijem je fokusu bila tradicionalna Visočka pečenica, kao suhomesnati proizvod koji tada u naučnim krugovima nije bio prepoznat. U proteklih desetak godina moj rad je bio fokusiran na naučnu i stručnu identifikaciju i istraživanje tradicionalnih mesnih proizvoda šireg područja Grada Visokog."

U fokusu prof. Amira Ganića je tehnologija suhomesnatih proizvoda

Napominje kako su oni, posebno oni od mesa preživara, do sada u domaćim i regionalnim naučnim krugovima bili neopravdano zapostavljeni iako imaju veliki komercijalni, ali i kulturološki značaj.

Da ostane pisani trag

"Ova monografija je na određeni način sublimirala rezultate brojnih istraživanja naučnika, ali i studenata, te širem krugu čitalaca, jednostavnim rječnikom, predstavila navedene proizvode, posebno naglašavajući tehnologiju njihove proizvodnje", objašnjava profesor i naglašava da su izvori literature o njima veoma oskudni, zbog čega je bio u prilici konsultovati uglavnom vlastita istraživanja ili rezultate diplomskih i magistarskih radova studenata kojima je bio mentor. 

Jedan od motiva pisanja ovakvog djela je potreba da se prikupe i zabilježe informacije o tom dijelu naše tradicije, kulture i drugih vrijednosti, a kako bi o tome ostao pisani trag. Ova monografija treba da bude polazna tačka bilo kome ko se zanima za tu grupu prehrambenih proizvoda i način njihove izrade.

Pored svima poznate visočke pečenice, u monografiji su svoje mjesto pronašli i drugi tradicionalni mesni proizvodi iz ovog kraja, a to su: visočki sudžuk, visočka ovčija stelja, visočka pečena janjetina, visočka kaurma i visočki pirjan.

Zaštitili geografsko porijeklo

Naporan rad i trud posljednjih godina počeo je davati konkretne praktične rezultate. Sredinom 2020., visočka pečenica dobila je formalno rješenje o zaštiti geografskog porijekla na nacionalnom nivou, za što je najzaslužnije udruženje mesoprerađivača "VIPS" iz Visokog.

Tradicija koju treba sačuvati

"Oznaka geografskog porijekla donosi konkretne koristi za proizvođača, a to su, u prvom redu, prepoznatljivost i bolja pozicioniranost proizvoda na tržištu, a ne smije se zaboraviti ni na zaštitu potrošača od prevare. Za lokalnu zajednicu takav brend predstavlja i svojevrstan potencijal u razvoju turizma, ali i generalno za ruralni razvoj".

Profesor Ganić, koji potiče iz porodice koja se generacijama bavi izradom tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, ističe svoje zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima, ali nastavlja vrijedno raditi na istraživanjima i drugih tradicionalnih mesnih proizvoda, s ciljem njihove zaštite.

Visočki sudžuk je sljedeći proizvod koji je predmet profesorovog interesovanja u cilju njegove zaštite. U narednom periodu treba nastaviti aktivnosti kako bi, u dogledno vrijeme, bile ispunjene pretpostavke za zaštitu visočke pečenice i na nivou Europske unije.


Fotoprilog


Tagovi

Prehrambena industrija Suhomesnati proizvodi Visoko Bosna i Hercegovina Amir Ganić Monografija Stručna literatura Visočka pečenica Visočki sudžuk Tradicionalni proizvodi


Autor

Benjamin Crljenković

Više [+]

Student master studijskog programa Ratarstvo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stipendista Agrokluba. Pored studija uključen je u nekoliko društveno korisnih i istraživačkih projekata.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić