Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donatori hrane
  • 03.12.2021. 14:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Tri hrvatske tvrtke proglašene najdonatorima hrane za 2020. godinu

Za svoje humanitarno djelovanje i društveno odgovorno poslovanje primili su priznanje "Najdonator", koje četvrtu godinu zaredom dodjeljuju Mreža hrane i europarlamentarka Biljana Borzan.

Foto: Ured B. Borzan
  • 226
  • 201
  • 0

Prema podacima državnih tijela, ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2020. godini iznosila je 19.278.809 kuna. Radi se o povećanju od trećine u odnosu na 2019., kada je prijavljeno 12.991.467 kuna donacija. Dok je prodajna vrijednost donacija je iznosila 29.004.125 kuna bez PDV-a, što je značajno više u odnosu na 19.836.745 kuna koliko je donirano u 2019. godini.

Ukupno 85 tvrtki je Poreznoj upravi prijavilo donacije. Međutim, hrvatske tvrtke koje su donirale najviše hrane u prošloj godini su Konzum, Dukat i Sana delikatese. Za svoje humanitarno djelovanje i društveno odgovorno poslovanje primili su priznanje "Najdonator", koje četvrtu godinu zaredom dodjeljuju Mreža hrane i europarlamentarka Biljana Borzan.

Konzum je u 2020. donirao hrane prodajne vrijednosti 5.879.653,21 kuna bez PDV-a, što je najveća ukupna vrijednost donacija među velikim tvrtkama u Hrvatskoj.

Što se tiče Dukata ta je vrijednost 4.881.186,81 kuna bez PDV-a, što je među velikim tvrtkama najveća ukupna vrijednost donacija u odnosu na godišnji prihod. 

Najveći donator u kategoriji malih i srednjih tvrtki, Sana delikatese, donirao je hrane prodajne vrijednosti 131.912,39 kuna bez PDV-a, što čini 2,25 posto godišnjeg prihoda tvrtke.

Pravo na službeni logotip

"Čestitke nagrađenim tvrtkama i njihovim radnicima što su pokazali izvanrednu društvenu odgovornost. U zemlji u kojoj su police socijalnih dućana često prazne to može služiti kao primjer svima", izjavila je potpredsjednica europskih Socijalista i demokrata Biljana Borzan.

Osvrnula se na to da u teškim vremenima humanitarno djelovanje donatora mnogima znači razliku između oskudice i toplog obroka. "Ovim priznanjem želimo pokazati da postoje tvrtke koje su iznimno humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su", napomenula je rekavši da ju iznimno veseli povećanje količina donacija u 2020., koju su obilježili potresi i pandemija.

Naime, Konzum i Dukat su četvrtu godinu za redom najveći donatori među velikim tvrtkama. U kategoriji malih i srednjih tvrtki, koja je uvedena 2019., Sana Delikatese drugi put za redom prima priznanje.

Predstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule "Najdonator" i službenog logotipa. Dobili su i statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio mladi dizajner iz Vukovara Mirko Tivanovac.


Tagovi

Najdonatori Biljana Borzan Konzum Dukat Sana delikatese Hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.