Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 17.10.2019. 18:00

Tri trgovačka lanca prodavala ćevape s vinobranom

Meso u nekoliko velikih marketa u Sloveniji plasirano je potrošačima s vinobranom. Točnije, prodavani su ćevapi koji su sadržavali taj zabranjeni konzervans.

Foto: Depositphotos/defotoberg
  • 3.871
  • 1.054
  • 0

Iako vinobran utječe na očuvanje svježine i zadržava primamljivu boju proizvoda i također sprječava razvoj mikroorganizama, on ne smije biti dio poluproizvoda od mesa. Vinobran se ne smije koristiti u pravljenju ćevapa, pljeskavica, svježih kobasica i drugih poluproizvoda od mesa.

Tri velika trgovačka lanca u Sloveniji: Mercator, Spar i Tuš, prodavali su ćevape u kojima je pronađen zabranjeni konzervans - vinobran.

Inspekcija: Odgovorni pojedinci u mesnicama

Slovenska inspekcija priopćila je da ovaj događaj nije rezultat poslovne politike tih trgovačkih lanaca. Također navode da su odgovorni samo pojedinci u mesnicama u kojima su pronađeni ćevapi s vinobranom, a inspektori su iznijeli taj zaključak nakon priznanja jednog od zaposlenih mesara u Sparu u Ljubljani da je dodao vinobran u ćevape.

Osim toga što je ovaj konzervans i alergen, u dva uzorka ćevapa pronađeno je toliko vinobrana, da su se odmah mogli proglasiti nesigurnim za upotrebu.

Zabrana plasiranja potrošačima spomenutih ćevapa trajala je u Mercatoru u Celju od 11. rujna do 3. listopada, a javnost je preko medija obaviještena tek prije nekoliko dana. Kako se navodi u slovenskim medijima, nejasno je zašto su informacije o tome došle do javnosti toliko kasnije.

Kontrola započela još početkom lipnja

Inspekcijska provjera započela je još početkom lipnja redovnom kontrolom upotrebe aditiva u mesu. Tada je vinobran utvrđen u dvije manje lokalne mesnice.

Prije nešto više od mjesec dana, inspektori su proširili kontrolu i na velike centre gdje je ispitana kontrola upotrebe aditiva u mesu u 22 mesnice, 17 ugostiteljskih objekata i u trgovačkim lancima.

Vinobran nije registriran u mesu u ugostiteljskim objektima, a najviše ga je bilo u mesu koje se nalazi u mesnicama velikih marketa. 

"Kada na tržištu nađemo bilo kakvu problematičnu hranu odmah obavještavamo potrošače preko web stranice. U ovom slučaju to se dogodilo kada je bila završena šira kontrola. Nažalost, nakon svega ne znamo koliko je ovakvog mesa prodano na tržištu," prenosi slovenačko Delo.


Izvori

Delo


Tagovi

Vinobran Ćevapi Slovenija Sigurnost hrane


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarno znanstvo ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.