Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita domaćeg
  • 19.12.2019. 09:00
  • Italija

U jednom od najpoznatijih talijanskih brendova 75% lješnjaka - iz Turske

Matteo Salvini, bivši potpredsjednik talijanske vlade i vođa stranke Liga, javno je kritizirao tvrtku Ferrero jer je većina lješnjaka koja se nalazi u poznatom namazu turskog podrijetla.

Foto: Depositphotos/denio109
  • 643
  • 34
  • 0

Skoro tri četvrtine svjetskih lješnjaka dolazi iz Turske, a najveći kupac je talijanska kompanija Ferrero, koja proizvodi, između ostalog, poznati namaz od čokolade i lješnjaka Nutellu. Lješnjaci koji se koriste u ovom namazu uzgajaju se uglavnom na obalama Sredozemnog mora, većinom u crnomorskom priobalju Turske, ali i u Italiji, pogotovo u Piedmontu, Laziju i Campaniji.

Upravo zbog činjenice da postoji domaći uzgoj te da je riječ o poznatom brendu, Matteo Salvini, bivši potpredsjednik talijanske vlade, javno je kritizirao tvrtku Ferrero jer je gotovo 75% lješnjaka koja se nalazi u Nutelli turskog podrijetla, a ne talijanskog kako bi, naglašava, trebalo biti, navodi Euroactiv

Kao velikog pobornika domaće hrane, Salvinija, inače i vođu stranke Liga čiji je moto "Prvo Talijani", razljutio je podatak o tek 25% lješnjaka iz domaće proizvodnje u popularnom namazu. Stoga je odlučio dati veću podršku domaćim proizvodima i na taj način pomoći tamošnjim poljoprivrednicima. Pozvao je Ferrero i druge prehrambene tvrtke da koriste šećer, lješnjake, mlijeko i ostale proizvode isključivo talijanskog podrijetla.

Zbog istog proizvoda se prije nekoliko godina sukobio s francuskom ministricom okoliša, Segolene Royal koja je kritizirala Ferrero jer u velikim količinama koristi palmino ulje što pridonosi krčenju šuma. Salvini je tada stao na stranu proizvođača i rekao kako nije bitno od čega se proizvodi i koliko šuma nastrada, nego je važan gotov proizvod visoke kvalitete.

Fali im lješnjak za Nutellu, posadit će 20.000 hektara novih nasada

Italija se, pak, odlučila za uvoz iz Turske jer se radi o zemlji s najkvalitetnijim i najvećim prinosima lješnjaka u svijetu. Pokrenut je i program "Ferrero Farming Turkey" (FFT - Uzgoj u Turskoj) u kojem kupuju lješnjak od malih turskih farmera koji tu kulturu sade na 2-3 ha čime osiguravaju kvalitetu sirovine.  

Podsjećamo, zbog korištenja palminog ulja, reagirala je i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) te objavila da kontaminacije u palminom ulju mogu biti kancerogene pri obradi iznad 200⁰ C. Ferrero je uzvratio kako je palmino ulje u Nutelli sigurno jer se obrađuje pri temperaturi nižoj od 200⁰ C i pod iznimno niskim tlakom kako bi se smanjila opasnost od kontaminacije te da je ekološki prihvatljivo.

U toj su tvrtki čak potpisali Povelju o palminom ulju te surađuju s dobavljačima kako bi se pronašli novi načini pomoću kojeg će se izbjeći krčenje šuma, izumiranje vrsta, visoke emisije stakleničkih plinova i kršenje ljudskih prava.


Tagovi

Nutella Matteo Salvini Lješnjaci Italija Turska Palmino ulje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.