Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 14.10.2021. 15:30

U piletini uvezenoj iz BiH pronađena salmonela

Meso više nije na tržištu, a onima koji su ga kupili ne preporučuje se njegovo konzumiranje jer je stupanj rizika ozbiljan. 

Foto: Bigstockphoto/ Fatality
  • 1.201
  • 224
  • 0

U pilećem batku i zabatku, LOT LKT 80AD, upotrijebiti do 27.09.2021. utvrđena je Salmonella enteritidis, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede susjedne Hrvatske.

Riječ je o proizvodu koji su distribuirala Braća Pivac, a proizvođač je Ovako, Brovis d.d. iz Bosne i Hercegovine.

"Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu", navode.

Meso više nije na tržištu, a onima koji su ga kupili s gore navedene oznake ne preporučuje se njegovo konzumiranje jer je stupanj rizika ozbiljan. 

Lako se prenosi na druge namirnice

Salmonela se lako prenosi s namirnice na namirnicu pa tijekom pripreme hrane i njezinog skladištenja valja biti na oprezu. 

Nije na odmet napomenuti, prilikom pripreme sirove peradi treba strogo pridržavati higijenskih pravila. Piletinu, ali i ostalo sirovo meso treba držati u hladnjaku u zatvorenim posudama i potrošiti do krajnjeg roka valjanosti. Ne preporučuje se prati perad, jer voda koja prska može proširiti klice. Zato je bolje izravno ju obraditi ili natapkati papirnatim ručnikom koji treba ispravno zbrinuti. 

Više zaraze salmonelom u Europi - kako spriječiti obolijevanje?

Također, pribor i površine koji su došli u dodir sa sirovim proizvodima od peradi ili vodom za odmrzavanje moraju se temeljito očistiti toplom vodom i deterdžentom za pranje prije daljnje uporabe kao i ruke između svakog koraka pripreme. 


Tagovi

Piletina Salmonela Proizvodnja mesa


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.