Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mesa
  • 14.11.2020. 15:00
  • Rusija

U Rusiji meso peradi skuplje nego svinjetina?

Marže proizvođača svinjetine smanjile su se s dosadašnjih 30 do 35% na samo 5 do 10%. Padaju i dalje pod pritiskom sve veće konkurencije velikih stočarskih tvrtki

Foto: Bigstock/tixo2402
  • 72
  • 76
  • 0

"U nekim ruskim regijama veleprodajne cijene svinjskog mesa niže su od onih za perad", tvrdi za pigprogress Albert Davleyev, predsjednik konzultatske agencije Agrifood Strategies.

Izračunao je da su u svibnju ove godine cijene svinjetine pale na 90 rubalja po kilogramu, što je oko 1 euro. "Cijene ove dvije vrste mesa u toj državi konstantno padaju tijekom posljednjih nekoliko godina", tvrdi Davleyev.

Cijene piletine također niske

"Rastući prodor svinjskog mesa u maloprodaju, kao što su lanci supermarketa, diskonti i trgovine prehrambenim proizvodima omogućio je proizvođačima povećanje udjela svježeg, rashlađenog, što je smanjilo troškove povezane s rukovanjem smrznute robe", pojašnjava on.  

Pritisak na ovu industirju natjerao je i dobavljače pilećeg mesa na pad cijena, što je uzrokovalo sveukupno smanjenje potrošačkih cijena.

Niske marže za proizvođače

Time, jasno, opada i profitabilnost stočara. "Kao rezultat toga, marže proizvođača svinjetine smanjile su se s 30 do 35% od prije nekoliko godina, na samo 5 do 10%", tvrdi on.

Zbog teških uslova rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila

No, one još uvijek padaju pod pritiskom sve veće konkurencije velikih stočarskih tvrtki koje imaju svoje zemljište, preradu hrane, uzgajališta, objekte za klanje, preradu, skladištenje i distribuciju. Neki od njihovih proizvodnih troškova kompenziraju se brzim rastom izvoza, koji pruža dobru zaradu za jeftine nusproizvode i svinjske prerađevine.

"Međutim, takav proces ne može trajati vječno, a uskoro će se daljnje smanjenje cijena neizbježno morati zaustaviti kad profitabilnost poslovanja dosegne 3 do 5%“, kazao je Davleyev te dodao da se  svinjetina nikada neće moći natjecati s mesom peradi po cijeni, samo zbog omjera konverzije hrane koji je kod brojlera 1,7 do 1,8 kg, a kod svinja 2,2 do 2,7 kg.

Izbijanje Afričke svinjske kuge

Davleyev je rekao da usred smanjenja cijena dolazi i do drastičnog smanjenja uzgoja na seoskim gospodarstvima koji je ozbiljno pogođen izbijanjem afričke svinjske kuge (ASK). Povrh toga, postoje prisilna ograničenja s obzirom na stada na malim i dvorišnim farmama od strane saveznih i regionalnih veterinarskih službi.

Treba napomenuti da su uzgajališta u dvorištu u prošlosti imala najviše proizvodne troškove u svim segmentima ruske svinjske industrije.

Govoreći ranije ove godine, Jurij Kovalev, predsjednik Ruskog saveza proizvođača svinjskog mesa (RUPP), tvrdio je da bi pandemija Covid-19 mogla oporaviti uzgoj u dvorištima. Osim toga, rekao je da su neke ruske regije počele besplatno davati prasad ljudima kako bi ublažile negativan utjecaj koronavirusa.

Afrička svinjska kuga u nekim zemljama uzrokovala značajan pad cijene mesa

Podsjećamo da se cijene ove vrste mesa u nekim zemljama poput Njemačke kreću stabilno, proizvođači u Belgiji, Sloveniji, Poljskoj i Bugarskoj pretrpjeli su gubitke, svaki za oko 4%. 


Tagovi

Cijene Rusija Svinjetina Piletina Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.