Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košarica hrane
  • 18.01.2016. 13:15

U svjetskim razmjerima jedemo srednje skupu hranu

Istraživanjem su obuhvaćene 123 zemlje, a prema cijenama hrane i usporedbi s prosječnom tjednom zaradom, Hrvatska se nalazi na 66 mjestu.

Foto: pixabay.com
  • 162
  • 29
  • 0

Prema istraživanju portala MoveHub, četveročlana obitelj u Hrvatskoj, na tjednu nabavu hrane potroši 18,53% prosječne tjedne plaće.

Istraživanjem su obuhvaćene 123 zemlje, a prema cijenama hrane i usporedbi s prosječnom tjednom zaradom, Hrvatska se nalazi u zlatnoj sredini, na 66 mjestu. Uspoređivale su se cijene kruha, mesa, mliječnih proizvoda, voća, povrća i riže. Hrana je, uspoređujući njezinu cijenu i tjednu zaradu obitelji s četiri člana, najskuplja u Africi i to u Ruandi koja je zauzela neslavno prvo mjesto, jer se u sedam dana na hranu troši 275,86 % prosječne tjedne plaće, druga je Etiopija s 257,46%, a treća Kenija s 215,24%.

Najjeftinija hrana na svijetu je u tri azijske države

Najeftinije tjedne košarice hrane su na azijskom kontinentu i to u Kataru, u kojemu četveročlana obitelj za nju mora izdvojiti samo 2,62% prosječne tjedne plaće, u Macau 3,66% te u Kuvajtu 4,38%.

Od zemalja regije, najskuplja hrana u odnosu na plaće je u BiH

A kako su prošle ostale države s područja bivše Jugoslavije? Prema ovome istraživanju, najskuplja hrana je u Bosni i Hercegovini, koja se po tome našla na 28 mjestu, jer četveročlana obitelj tjedno za hranu izdvaja 39.19% prosječne tjedne plaće, na 38. mjestu je Srbija sa 31.36%, na 44. Crna Gora s potrošnjom od 27.28%, na 62. mjestu je Makedonija sa 20.78%, dok je Slovenija na 84. mjestu s 14.51%.

U gospodarski razvijenim zemljama, hrana nije preveliki izdatak

Ne treba posebno navoditi da su pri vrhu svjetskih zemalja gdje obitelji za hranu moraju izdvojiti najmanje zarađenoga novca Njemačka, Austrija, Belgija i skandinavske zemlje, zatim SAD, Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Hrana Katar Ruanda Hrvatska BiH Prosječna plaća Četveročlana obitelj


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]