Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 02.10.2017. 13:30

Ukinuta je kvota za šećer, što dalje?

S 30. rujna ukinuta je i posljednja od poljoprivrednih kvota u EU.

Foto: Bigstockphoto/Allexxandar
  • 1.361
  • 78
  • 0

Nakon gotovo 50 godina, 30. rujna ukinuta je kvota za šećer, posljednja od poljoprivrednih kvota u Europskoj uniji.

Odluka o ukidanju kvota za šećer dogovorena je između Europskog parlamenta i država članica još 2013. tijekom reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), a nakon velike reforme i restrukturiranja započetog 2006.

Između 2006. i 2010. sektor šećera temeljito je restrukturiran uz potporu od 5,4 milijardi eura. S obzirom na ulaganje, sektor se mogao dobro pripremiti za ovaj trenutak, a produktivnost se znatno poboljšala tijekom proteklih godina. Kraj kvotnog sustava daje proizvođačima mogućnost prilagodbe svoje proizvodnje stvarnim tržišnim mogućnostima, posebice u istraživanju novih izvoznih tržišta. Također značajno pojednostavljuje trenutne politike upravljanja i administrativna opterećenja za proizvođače, uzgajivače i trgovce.

Važna prekretnica za europski šećerni sektor

"Završetak sustava kvota predstavlja važnu prekretnicu za naš europski šećerni sektor i predstavlja još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike. Proizvođači će sada imati priliku proširiti svoju trgovinu na globalnim tržištima, a uz pravu podršku Evropske komisije - kao što je Tržišni opservatorij šećera koji pruža pravovremene i relevantne podatke o tržištu - trebali bi imati sve izglede za uspjeh. Uvjeren sam da se industrija dobro pozicionirala da bi imala koristi od mogućnosti koje donosi ukidanje kvota", rekao je Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU.

Za nastavak podupiranja sektora šećera u EU, kako bi se suočili s neočekivanim poremećajima na tržištu, mogu se koristiti različite mjere iz Zajedničke poljoprivredne politike. To uključuje znatnu carinsku tarifu EU (izvan preferencijalnih trgovinskih sporazuma) i mogućnost pružanja potpore privatnim skladištima te razne krizne mjere koje bi omogućile Komisiji da poduzme mjere u slučaju ozbiljne tržišne krize koja uključuje oštar rast ili smanjenje tržišnih cijena. Dostupna je i prihodna potpora poljoprivrednicima u obliku izravnih plaćanja, uključujući mogućnost da zemlje članice EU pružaju takozvanu dobrovoljnu pomoć za sektore u teškoćama, uključujući proizvodnju šećerne repe.

Prosječna cijena šećera u EU oporavila se od kraja 2016. i iznosi 500 eura po toni. EU je vodeći svjetski proizvođač šećerne repe (otprilike 50% ukupnog). Međutim, šećerna repa predstavlja samo 20% svjetske proizvodnje šećera jer se čak 80% šećera proizvodi od šećerne trske. Većina šećerne repe u EU uzgaja se u sjevernoj polovici Europe, gdje je klima pogodnija za uzgoj. EU također ima jaku prerađivačku industriju koja prerađuje uvezeni sirovi šećer od šećerne trske.

Hrvatske šećerane na razini šećerana u Njemačkoj

Podsjećamo, ukidanje kvote komentirao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na Danu polja šećerne repe u organizaciji županjske Sladorane.

"Mišljenja sam da je to puno veća prilika nego što predstavlja opasnost. Naravno izazovi uvijek postoje ali mislim da, uz daljnja ulaganja u sustav navodnjavanja i potpore koje možemo dobiti iz programa ruralnog razvoja i dakako daljnje ulaganje u povećanje površina pod šećernom repom i kvalitetu kroz znanost koja je ovdje iznimno jaka, možemo postići veće prinose i veći sadržaj šećera u repi i na taj način biti konkurentniji i na kraju krajeva bolje prodati šećer koji je naš najjači izvozni proizvod", kazao je Tolušić.

Štete od suše više ne može podmirivati država!

Predsjednik Uprave Sladorane i Viro d.d. Željko Zadro također je bio otpimističan glede mogućnosti koje se pružaju hrvatskim proizvođačima šećera nakon što se ukinu kvote za šećer u EU rekavši kako su šećerane u Županji i Virovitici u tehnološkom i preradbenom smislu na razini šećerana u Francuskoj i Njemačkoj te da je samo na nama samima da povećamo količine i kvalitetu šećerne repe.

"To moramo napraviti u suradnji s našim kooperantima jer koliko su oni jaki bit ćemo jaki i mi", ocjenio je Zadro rekavši kako će prve dvije godine nakon ukidanja kvota biti sigurno teško ali kako perspektiva postoji.

Foto: Bigstockphoto/Allexxandar


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Izvori

Europska komisija


Tagovi

Šećerna repa Šećer Kvote Phil Hogan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).