Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajina
  • 14.06.2020. 12:00

Ukrajina uvezla 300.000 tona krompira - 14 puta više nego što su očekivali

Ovo je do sada neviđena sezona krompira u Ukrajini, a smatra se da je uvoz porastao zbog naglog pada domaće proizvodnje i visokih cijena. Upitna je situacija i s budućim prinosom zbog nedostatka vlage u središnjim i južnim regijama dok u zapadnim regijama obline kiše rezultiraju gubitkom i širenjem bolesti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 90
  • 8
  • 0

"Sezona krompira 2019/2020. godine u Ukrajini pokazala se do sada neviđena u čitavoj istoriji našeg praćenja", stoji u izvještaju tržišne informacione kompanije Fruit-Inform. Naime, prema njihovim jesenjim prognozama očekivali su porast uvoza do 21.000 tona. Međutim, u martu je uvoz iznosio vrtoglavih 300.000 tona. Vjeruju i da su stvarne količine čak 450.000 tona, a da će službeni podaci najvjerovatnije varirati između 315.000 i 325.000 tona.

Naime, takva se razlika zasniva na nebrojenoj količini krompira uzvezenog iz Rusije preko nekontrolisanih dijelova granice u gradu Donjeck koji je pod Luganskom oblasti.

Zašto je uvoz toliko porastao? 

Prvo, na samom početku prošlogodišnje sezone ukrajinski su mediji izašli s informacijom o naglom padu domaće proizvodnje krompira, a Ukrajina ga je, u uslovima vještačkog deficita, u julu počela uvoziti. Drugo, cijene u toj zemlji bile su mnogo veće nego u susjednim zemljama, stoga su uvoznici mogli nastaviti s isporukom iz Bjelorusije i Rusije, piše potatonewstoday.

Službena statistika pokazuje da je ukrajinska proizvodnja krompira jedna od najgorih tokom posljednjih 5 sezona te da je 2019. proizvedeno samo 20,6 miliona tona. Tako oštar pad proizvodnje zasniva se na smanjenju prinosa za 9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uzgajivači povezuju pad svojih prinosa s lošim vremenskim uslovima. Početkom ljeta dio zasada jednostavno je uništen zbog obilnih padavina.

Ukrajina ove godine postavlja rekord u izvozu žitarica i brašna

Tako je na ukrajinskom tržištu ukupna ponuda pala za 8%. U međuvremenu, cijene u aprilu 2020. bile su slične onima utvrđenim u istom mjesecu prethodne godine.

Uvoz obuzdao rast cijena i rezultirao manjom potražnjom

Međutim, prošle godine su cijene krompira rasle zahvaljujući prilično velikoj potražnji na izvoznom tržištu, dok je ove godine situacija bila potpuno suprotna. Redovan uvoz obuzdao je rast cijena i rezultirao manjom potražnjom.

Prema proizvođačima, njihove prodajne stope bile su sredinom maja prilično niske, uprkos kraju sezone. Istovremeno je rasla snabdjevenost ranim krompirom takođe vršeći pritisak na prodajne stope prošlogodišnjih proizvoda.

Šta misle proizvođači koji ulaze u novu sezonu?

Jedan od najvećih učesnika na tržištu već je rekao kako planira značajno smanjiti površinu pod krompirom. Osim toga, neki manji uzgajivači takođe planiraju smanjiti svoje površine, posebno u slučaju zasada bez navodnjavanja.

U međuvremenu, na tržište izlaze novi igrači koji ili nikada nisu uzgajali krompir ili su ih proizvodili samo za svoje potrebe. Dakle, uprkos najavljenim planovima za smanjenje zasađenih površina, komercijalni segment proizvodnje tog povrća vjerovatno se neće znatno promijeniti. Što se tiče domaćinstava, njihova zasađena površina vjerovatno će se proširiti s obzirom na visoke cijene tog povrća dvije godine zaredom.

Upitan kvalitet zbog suše i pojave bolesti

Ako su prinosi prosječni, Ukrajina može izvaditi 21,7 miliona tona krompira, a ukupna snabdjevenost će porasti za 5%. Međutim, situacija s kvalitetom buduće žetve upitna je jer - zbog nedostatka vlage u tlu, uzgajivači iz centralnih i južnih regija očekuju pad prinosa. U međuvremenu, obilne kiše u zapadnim regijama rezultirale su i gubitkom usjeva i širenjem bolesti, što će takođe negativno uticati na kvalitet.

I Ukrajina će ograničiti izvoz kukuruza?

Što se tiče prodaje, izvoz ranog krompira izvjesno je da će biti minimalan jer je Bjelorusija, glavni uvoznik, promijenila svoje zahtjeve za dokumentacijom, a ukrajinski uzgajivači nisu bili spremni za to. Što se tiče izvoza kasnijeg, sve će zavisiti od kvaliteta i situacije u europskim zemljama.

Kada je riječ o domaćem ukrajinskom tržištu, sve je više proizvođača koji kažu da su spremni raditi s trgovačkim lancima. Uzgajivači su u prosjeku planirali prodati 23% svojih usjeva kroz lance supermarketa u sezoni 2019/2020, a taj je udio porastao na 34% u sezoni 2020/2021. To nije neočekivani trend jer su, pod karantinskim uslovima trgovački lanci bili jedini stabilni kanali prodaje dok su veleprodajna i maloprodajna tržišta neredovno radila.


Tagovi

Uzgoj krompira Ukrajina Uvoz krompira Sezona krompira Izvoz krompira


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P