Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova sorta paprike
  • 01.12.2018. 10:30

Uz blagi i ljuti, stiže i "pitomi" ajvar?

Na 4. stručnom seminaru "Hrvatsko povrće" koji se održao u Svetom Martinu na Muri imali smo priliku razgovarati s prvim čovjekom oplemenjivanja paprike našeg giganta Podravke, Zdravkom Matotanom.

Foto: Vedran Stapić
  • 439
  • 15
  • 0

Na 4. stručnom seminaru za proizvođače povrća u Hrvatskoj pod nazivom "Hrvatsko povrće" koji se održao u Svetom Martinu na Muri imali smo priliku razgovarati s prvim čovjekom oplemenjivanja paprike našeg giganta Podravke, Zdravkom Matotanom.

Profesore Matotan, spominjali ste dvije sjajne sorte rog paprike koje nose i simbolična imena - Podravku i Slavonku, koja je bolja od njih dvije?

To je kao da me pitate koje mi je draže od troje djece. Moram reći da su obje dobre. Zbog čega Slavonka, a zbog čega Podravka? Naime, tijekom odabira i materijala za križanje u tom našem oplemenjivačkom programu tražili smo autohtone materijale na području i Slavonije i Podravine i križali s do tad našom jedinom i poznatom sortom paprike za ajvar Stella da bi objedinili ta svojstva. Temeljem porijekla tog izvornog materijala nekako smo locirali koja će imati ime Slavonka, a koja Podravka. No, desilo se to da se na području Slavonije više uzgaja Podravka, a Podravci su više prihvatili Slavonku.

Ajvar drugi proizvod po veličini Podravke, odmah iza Vegete

Malo je poznato da je ajvar zapravo drugi po veličini proizvod Podravke, odmah iza Vegete?

Podravka želi cijelu sirovinsku osnovu proizvesti u Hrvatskoj, potpisat će tisuće ugovora s domaćim proizvođačima

Istina je, po značaju i po vrijednosti, drugi proizvod Podravke, nakon Vegete, je ajvar. I to je proizvod koji su izuzetno dobro prihvatila strana tržišta, od Skandinavije, Australije, SAD-a, odnosno u 60-ak država svijeta. To je specifični proizvod ovog područja jer takvog sličnog proizvoda vani nema. Najveći udio ima crvena paprika, a pigment je izuzetno vrijedan i zdravstveno dokazan kao zaštitni element u ishrani i to se cijeni vani i zbog toga je ekspanzija tog proizvoda i na svjetskom, ali i na domaćem tržištu.

Najavili ste i jedno novu sortu paprike linije L25?

Tako je, paprika L25 je prošla dvogodišnje testiranje u Mađarskoj u usporedbi sa svim postojećim sortama tog tipa i nekidan smo dobili potvrdu da je originalna odnosno da je drugačija od svih do sada poznatih sorti, da je uniformna odnosno ujednačena te da je stabilna odnosno da iz generacije u generaciju ne mijenja svoja svojstva. Nadamo se da ćemo kroz koji dan dobiti i službenu obavijest o tome, odnosno dobit će Zavod za sjemenarstvo pa će se upisati u nacionalnu sortnu listu, a isto tako onda automatizmom i u zajednički katalog sorti EU te će se onda sjeme moći slobodno proizvoditi i širiti i po Hrvatskoj i svim državama EU.

Nova sorta paprike za ajvar nosit će ime Pitoma

I za kraj pitanje - tko je 'kuma' tog proizvoda i kakvo ime će dobiti?

Mi smo za tu sortu nakon nekih godinu dana testiranja trebali dati prijedlog imena. Naš je prijedlog bio danica, s obzirom na to da se naše pokusno istraživačko polje nalazi na lokaciji perifernog dijela Koprivnice gdje je zapravo industrijska zona i tvornica Vegete i juha, no po propisima Europske unije, to nije bilo moguće jer, sorta istog imena, ako je bila upisana u zajednički katalog sorti EU, tek nakon 10 godina se može ponovno upisati. Nažalost, bila je jedna poljska sorta paprike koja se zvala danica, a nije više na popisu, pa nismo mogli predložiti to ime, stoga smo predložili da to ime bude Pitoma, jer jedan roditelj u križanju potiče od autohtonog genetskog materijala porijeklom iz Pitomače, pa nas nekako asocira na to područje, a s druge strane, pitomo znači pripitomljeno, oplemenjeno, nešto što je dobro.

Onda, moglo bi se reći da ćemo uz blagi i ljudi imati i "pitomi" ajvar?

Možemo se složiti da ćemo svakako imati kvalitetan ajvar, zaključuje Matotan.


Tagovi

Podravka Zdravko Matotan Rog paprika Ajvar Pitoma paprika Slavonka Nova sorta


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)