Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 10.05.2018. 20:00

Vanilija skuplja od srebra ili kako klima utječe na industriju sladoleda

Cijena ekstrakta vanilije skočila na 600 dolara po kilogramu. Kriv je ciklon na Madagaskaru.

Foto: Pixabay/bigfoot
  • 717
  • 45
  • 0

Vanilija je nakon šafrana, drugi najskuplji začin, zbog toga što zahtijeva puno rada, pri uzgoju vanilija sjemenki. I pored skupoće, veoma je cijenjena zbog svog okusa. No, njezina je cijena trenutno premašila sva očekivanja tržište. 

Naime, cijena ekstrakta vanilije skočila na 600 dolara po kilogramu čime je premašila cijenu srebra. Razlog ovako drastičnog rasta cijena je ciklon koji je u ožujku prošle godine pogodio otok Madagaskar, koji se nalazi uz jugoistočnu obalu Afrike, i uništio mnoge plantaže vanilije, navodi BBC

No, potražnja za vanilijom je i dalje velika pa je cijena s obzirom na manjak sirovine koji se koristi u izradi mnogih prehrambenih proizvoda i većinom alkoholnih pića, ali i u kozmetici te industriji parfema, skočila u nebo. 

"Ovaj je začin plod orhideje penjačice, a osim na Madagaskaru, uzgaja se u Papui Novoj Gvineji, Indiji i Ugandi. Izvozi se po cijelom svijetu, a velik dio odlazi u SAD s obzirom na tamošnju veliku industriju sladoleda", kaže Julian Gale, analitičar tržišta sirovina u tvrtki IEG Vu. 

Visokom cijenom su jako pogođeni slastičari i u Velikoj Britaniji jer se ekstrakt vanilije koristi u izradi i drugih okusa sladoleda, a neki od slastičara će povući radikalne mjere i jednostavno prestati nuditi sladoled s okusom vanilije. 

Prirodni ekstrakt vanilije jaki liker smeđe boje i intenzivnog mirisa. Osim praha, proizvođači hrane kupuju i prah od vanilije koji se dobiva mljevenjem mahuna koje su već prethodno upotrebljeni za dobivanje ekstrakta. Čak je i cijena praha utrostručena. 

Sintetska aroma nazvana vanilin dobiva se iz drveta a ponekad i iz nafte, a očekuje se da bi sada mogla biti korištena u mnogim industrijama koje će pokušati izbjeći snažno rastuće troškove.


Tagovi

Vanilija Cijena vanilije Ekstrakt vanilije Prah vanilije Začin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]