Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goveđi rep
  • 28.12.2020. 11:30

Vrijeme je za pravu zimsku deliciju - osušeni goveđi rep ili kujruk

Goveđi ili janjeći rep može se spremiti na nekoliko načina. Na našim prostorima najčešće je to u saftu, u pripremi đuveča, ispod sača zapečen sa krompirom ili nešto rjeđe u dimljenom osušenom obliku što je prava zimska, vrlo rijetka delicija.

Foto: Prerada mesa "Babić"
  • 1.368
  • 1.236
  • 0

Do goveđeg ili janjećeg repa nije baš lahko doći. Ili vam je mesar jako dobar prijatelj ili ste stalna mušterija i trgovac vam "ostavi", odnosno, rezerviše za vas ovaj pravi tradicionalni specijalitet koji se može spremiti na nekoliko načina.

Kujruk je turcizam. Turska riječ koja u prevodu znači, ako se misli na osobu - uvijena kosa u pletenicu, a na rep kada su u pitanju životinje.

Goveđi ili janjeći, može se spremiti na nekoliko načina. Na ovim prostorima najčešće se priprema u saftu, u đuveču, zatim ispod sača zapečen sa krompirom ili nešto rjeđe, u dimljenom osušenom obliku što je prava zimska, vrlo rijetka delicija.

Proizvodnja ista kao za sve suhomesnate proizvode

U procesu klanja dijelovi trupa sa manje mesa, a više kostiju i masti često se odvajaju kao nusproizvodi, međutim pojedini komadi poput repa prava su poslastica. Na bilo koji način da su pripremljena jela od njega, dokazano je da imaju pozitivno djelovanje na metabolizam, naročito u stimulaciji proizvodnje želudačnog soka i preporučuju se osobama sa gastroenterološkim problemima. Pored hrskavice, kostiju i masti, na repu postoji i dio mišićne mase - meso koje je u mnogim vrstama jela izuzetno ukusno, mekano i aromatično.

Suhe bukove cjepanice i nekoliko borovih grančica za idealno dimljenje mesa

Takvo meso može se spremiti (konzervirati) na isti način kao i kod pripreme ostalih suhomesnatih proizvoda. Nakon klanja, pri obradi se zasječe do kosti hrskavice koja se ne presjeca tako da rep ostaje u jednom komadu, ali zasječeni djelovi budu blago otvoreni. U procesu salamurenja, so lakše prodire svuda, a tako pripremljen i obrađen rep idealan je za sušenje (dimljenje), gdje dim dolazi do svih vanjskih površina i zasječenih unutarnjih dijelova mesa. Suši se na bukovim drvima hladnim dimljenjem.

Sprema se u vrlo malim količinama

Obzirom da se goveđi ili janjeći rep obično koristi u pripremi jela koja se kuhaju, krčkaju u loncu ili peku, a nešto rjeđe kao dimljeni suhi, razumljivo je što je nešto teže doći do ovog proizvoda. U odnosu na druge vrste suhog mesa, dimljeni rep se sprema u vrlo malim količinama i kod većine mesoprerađivača okrenutih tradicijskim tehnološkim pravilima, radi se od nekoliko desetina komada u toku sezone.

Stelja i pastrma, proizvodi sa dugom tradicijom - kako ih pripremaju majstori?

S toga se uglavnom ovako pripremljen može pronaći i konzumirati tokom zime, u sezoni proizvodnje svih ostalih suhomesnatih proizvoda.

Ko nije probao ovu varijantu kujruka - zima je tek počela, sezona je u punom jeku. Ostaje još da pronađete svog mesara i rezervišete pa čak i posebno naručite sušeni goveđi rep - jedinstvenu i neobičnu zimsku deliciju.


Tagovi

Goveđi rep Janjeći rep Zimska delicija Suho meso Suhomesnati proizvodi Kujruk Dimljeno meso Proces salamurenja Proces sušenja


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.