Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirće
  • 01.02.2021. 12:40

Za domaće jabukovo sirće - najbolji divlji plodovi ili domaći neprskani

Jabukovo sirće može se kupiti u trgovini, ali se na prilično jednostavan način može napraviti kod kuće, a za ovaj posao potrebne su jabuke, šećer i voda, kao i malo umijeća i vremena.

Foto: Marko Rokić
  • 1.314
  • 83
  • 0

Jabukovo sirće je potpuno prirodan proizvod koji nastaje procesom fermentacije jabuka i kao takvo je veoma zdravo. Koristi se za pripremu salata, kao dodatak kuhanim jelima ili za konzerviranje zimnice.

Sve u svemu kada je domaći pravljeno upotrebljava se kao i svako drugo, ali je daleko zdravija varijanta, obzirom da su mnogobrojni vitamini, minerali, beta-karoten, kalcij, željezo, ali i enzimi i aminokiseline osnovni sastojci ploda ovog voća pa je tako i ono izuzetno ljekovito.  

Najbolje je od divljih jabuka

Može se napraviti na veoma jednostavan način. Svi koji ga redovno pripremaju u svom domaćinstvu tvrde da je najbolje koristiti divlje jabuke, ali kako nisu svima lako dostupne mogu se upotrijebiti i domaće, bilo koje sorte, one koje rastu u dvorištima i baštama samo pod jednim uslovom - da nisu prskane.

Ukoliko nema divljih, dobre su i domaće

U prvoj fazi šećer se pretvara u alkohol, a u drugoj, daljom fermentacijom dobija se sirće i tako napravljeno najslabije je odnosno manje kiselo u odnosu na industrijsko.

Koliko je jednostavno napraviti ovaj napitak, toliko je teško naći divlje ili potpuno neprskane jabuke. Ipak mnogi riješeni da naprave onaj pravi ili organski - upute se u šumu, napuštene voćnjake ili šikare po ekološke, divlje plodove malo oporog i kiselkastog ukusa ili ih jednostavno traže od prijatelja i rođaka koji stabla rajske voćke imaju u dvorištu i nikada ih ne prskaju.

E upravo takve jabuke koje mogu biti i žute, rumene sočne, zrele ali i male, kvrgave, crvljive odlična su sirovina za jabukovo sirće.

Domaće voće i voda sa izvora

Marko Rokić kaže da ga je prošle, a i ove godine pravio. A, kako i ne bi, kad ima stari voćnjak koji nije tretiran nikakvim hemijskim sredstvima duže od 15 godina, a u prilici je da nabere i divlje.  

"U zasadu imamo dosta jabuka, ne možemo ih pojesti te sam došao na ideju da pravim sirće jer je to jednostavniji i daleko lakši postupak nego da, na primjer, pravim rakiju", kaže Rokić i dodaje da je u blizini njihovog voćnjaka izvor te je nakon analize vode i potvrde da je dobrog kvaliteta počeo koristiti isključivo tu izvorsku u pripremi, a to je kako tvrdi veoma jednostavan posao.

Plodove opere, očisti, a onda sitno isjecka ili samelje i stavlja u velike staklene tegle, zatim dodaje vodu tako da jabuke plivaju u njoj, odnosno u staklenki je od ukupne mase ¾ jabuka i ¼ vode.

Koristiti radije smeđi šećer nego bijeli

Treba voditi računa da posude ne budu pune jer kretanjem vrenja odnosno fermentacije ako nema mjesta u njima tečnost može da iskipi.

"Zbog fermentacije potrebno je dodati šećer, najčešće od trske ili smeđi nikada ne koristim bijeli i to 200 grama na pet kilograma očišćenih jabuka. Tegle prekrijem gazom i zaboravim na njih", kaže naš sagovornik napominjujući da tada sam po sebi lagano počinje da teče prirodni proces fermentiranja

Tegle prekrije gazom i zaboravi na njih

Koliko će to trajati zavisi od toplote. Vrenje je završeno kad jabuke padnu na dno, a tečnost odnosno sirće malo se izbistri, a i po mirisu se može ocijeniti kada je gotovo.

"Kod mene je to malo duži period tako da nakon tri do četiri mjeseca stajanja, a pošto se sirće napravilo uklonim gljivu koja se formirala na površini što je potpuno prirodno, procijedim tečnost kroz gazu u staklene flaše", kaže Rokić dodajući da trenutno ima oko 50 litara - dio za sebe, a ostalo za prodaju.

Tako pripremljeno jabukovo sirće može se koristiti odmah nakon što se procijedi, ali ga treba držati na tamnom i hladnom mjestu jer mu slijedi faza odležavanja čime će dobiti bolji ukus i miris.


Tagovi

Jabukovo sirće Odležavanje Divlje jabuke Proces fermentacije Pravljenje domaćeg sirćeta


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.