Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje proizvoda
  • 01.10.2021. 09:40

Za konzumna jaja priznata oznaka "Dokazana kvaliteta - Hrvatska"

Putem jedinstvene oznake na konzumnim jajima koje će nositi znak "Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ potrošač će biti informiran da kupuje ona domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, stoji u priopćenju. 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 464
  • 70
  • 0

Priznata je druga oznaka iz nacionalnog sustava kvalitete "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" za konzumna jaja, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Podsjećaju, Udruga za znanost o peradi početkom im je početkom travnja podnijela Zahtjev, a nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, 22. rujna doneseno je Rješenje o priznavanju oznake.

"Putem jedinstvene oznake na konzumnim jajima koje će nositi znak "Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ potrošač će biti informiran da kupuje ona domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje", stoji u priopćenju. 

Kako dobiti oznaku?

Iz resornog su Ministarstva pojasnili što proizvođač jaja mora napraviti da bi dobio oznaku.

Mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda (konzumnih jaja) sa Specifikacijom Dokazana kvaliteta za konzumna jaja. Potvrđivanje sukladnosti se provodi temeljem "Plana kontrole Dokazana kvaliteta za konzumna jaja“ odnosno dokumenta koji izrađuje Ministarstvo. 

Postupak, objašnjavaju, može pokrenuti proizvođač pojedinačno ili ga može podnijeti skupina proizvođača (grupna certifikacija). Nakon što delegirano tijelo utvrdi da proizvođač proizvod proizvodi u skladu sa priznatom Specifikacijom, izdaje mu Potvrdu o sukladnosti i tek tada proizvod može biti označen znakom.

Voće priznato, povrće u postupku

Prvi sektor, podsjećaju, koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor voća, a Zahtjev za priznavanje oznake podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te će se uskoro na tržištu moći kupiti jabuke označene ovim znakom.

A osim spomenutih jabuka Specifikacija za voće uključuje i krušku, trešnju, breskvu, nektarinu, šljivu, smokvu, marelicu, jagodu, američka borovnicu, malinu, stolno grožđe, mandarinu, aroniju, višnju, višnju marasku i orašasto voće (orah, lješnjak, badem).

Jabuke prvi proizvodi označeni znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska

Također, u srpnju je zaprimljen i treći Zahtjev, a odnosi se na sektor proizvodnje povrća te je podnositelj Zahtjeva Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Predmetna specifikacija je u postupku notifikacije na EU razini.

Kako ističu za kraj, nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – "Dokazana kvaliteta“ uspostavljen je radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća i njihovih proizvoda, a koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda te se temelje na objektivnim i mjerljivim kriterijima.


Tagovi

Dokazana kvaliteta Konzumna jaja Označavanje Kvaliteta proizvoda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.