Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum EU i Japana
  • 22.07.2018. 19:00

Za poljoprivredne proizvode EU otvara se japansko tržište sa 126 miliona potrošača!

Poručujemo da trgovinski sporazum između Evropske unije i Japana nije igra sa sumom nula, već dobitna kombinacija za obe strane. Taj sporazum će doneti konkretnu korist obema stranama, te istovremeno pomoći zaštiti osetljivih pitanja, rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Foto: Bigstockphoto / PRimagefactory
  • 206
  • 15
  • 0

Sporazum o ekonomskom partnerstvu (SGP) između EU-a i Japana potpisali su juče u Tokiju predsednici Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) i Donald Tusk, te japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo Abe). Reč je o najvećem trgovinskom sporazumu koji je Evropska unija ikada dogovorila, a njime će biti stvoreno područje otvorene trgovine koje obuhvata više od 600 miliona ljudi.

"Dokument koji smo potpisali mnogo je više od trgovinskog sporazuma. On je, naravno, instrument kojim će biti stvorene prilike za naša poduzeća, radnike i građane i on će podstaći rast evropske i japanske ekonomije. Međutim, on je i poruka, zbog svog sadržaja, područja primene i trenutka u kojem je odašiljemo. To je poruka dvaju partnera istomišljenika koji zajedno čine gotovo trećinu svetskog BDP-a i koji ponovno ističu svoju predanost poštovanju najviših standarda u oblastima kao što su rad, sigurnost, zaštita životne sredine ili potrošača. Poruka koju šaljemo glasi: verujemo u otvorenu i pravednu trgovinu koja se temelji na pravilima. Poručujemo da trgovinski sporazum nije igra sa sumom nula, već dobitna kombinacija za obe uključene strane. Taj sporazum će doneti konkretnu korist obema stranama i istovremeno pomoći zaštiti osetljivih pitanja", rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Ukida se većina carina 

Komesarka za trgovinu EU Sesilija Malmstrem (Cecilia Malmström) naglasila je, pak, da evropski poljoprivredni sektor ima poseban razlog za slavlje jer dobija pristup velikom japanskom tržištu i zaštitu za više od 200 vrsta prepoznatljive hrane i pića, kao što su parmski pršut i šampanjac.

"Pozivam Evropski parlament da odobri ovaj sporazum u najkraćem roku da bi poljoprivrednici, građani i preduzeća što pre mogli iskoristiti njegove prednosti", pozvala je komesarka Malmstrem.

Sporazumom će biti ukinuta većina carina u visini od jedne milijarde evra godišnje koje plaćaju preduzeća iz EU-a koja izvoze u Japan, te mnoge dugotrajne regulatorne prepreke, na primer one u automobilskom sektoru. Isto tako, za ključne poljoprivredne proizvode Unije otvoriće se japansko tržište sa 127 miliona potrošača i povećati mogućnosti izvoza iz Evropske unije u nizu drugih sektora.

Trgovinski sporazum Evropske unije i Japana

Sporazumom se pre svega postiže sledeće:

  • ukidaju se japanske carine na mnoge sireve, kao što su gauda i čedar (koje trenutno iznose 29,8 %), kao i na izvoz vina (sada u proseku 15 %);
  • Uniji će biti omogućeno da znatno poveća svoj izvoz goveđeg mesa u Japan, a kad je reč o svinjetini, mesnim prerađevinama trgovaće se bez carina, a svežim mesom gotovo bez carina;
  • u Japanu će se osigurati zaštita za više od 200 evropskih poljoprivrednih proizvoda, visokog kvaliteta, s tzv. oznakama geografskog porekla (OZP), te zaštita određenih proizvoda s japanskim oznakama geografskog porekla u Evropskoj uniji.

Na snagu će stupiti 2019. godine

Sporazumom se otvaraju i tržišta usluga, konkretno finansijske usluge, e-trgovina, telekomunikacije i prevoz. Njime se takođe:

  • preduzećima iz EU-a garantuje pristup velikim tržištima javne nabavke u 48 velikih japanskih gradova i uklanjaju prepreke za javnu nabavku u ekonomski važnom železničkom sektoru na nacionalnom nivou;
  • rešavaju određena osetljiva pitanja u EU-u, na primer u automobilskom sektoru, s prelaznim periodima do 7 godina pre ukidanja carina.

Sporazum uključuje i sveobuhvatno poglavlje o trgovini i održivom razvoju; njime se postavljaju vrlo visoki standardi sigurnosti, zaštite životne sredine, radnika i potrošača; jača delovanje EU-a i Japana u oblasti održivog razvoja i klimatskih promena, te potpuno štiti javne usluge. Trenutno se čeka ratifikacija sporazuma u Evropskom i japanskom parlamentu, nakon čega bi Sporazum mogao stupiti na snagu 2019. godine.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Japan Sporazum Gospodarsko partnerstvo Ukidanje carina


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić