Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZOI i ZOZP
  • 07.03.2022. 15:00

Zagorski bagremov med i Zagorski štruklji zaštićeni na razini EU

U Službenom listu EU objavljeno da je Zagorski bagremov med dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Zagorski štrukli oznaku zemljopisnog podrijetla.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 804
  • 80
  • 0

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 7. ožujka 2022. godine objavila da je "Zagorski bagremov med" dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), a "Zagorski štrukli/Zagorski štruklji" zemljopisnog podrijetla (ZOZP). 

Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, ova oznaka na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, a uz nova dva registrirana naziva Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u Europskoj uniji, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU.

Med svjetle boje i bistrine

Naime, postupak zaštite naziva "Zagorski bagremov med" započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za njegov naziv.

Zemljopisno područje njegove proizvodnje obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda. Elementi njegove specifičnosti temelje se i na dugoj tradiciji pčelarstva, a jedna od značajnih povijesnih poveznica s proizvodnjom meda i voska na području Hrvatskog zagorja svakako je proizvodnja licitara i svijeća.

To je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacaci), kao prevladavajuće biljne vrste te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja. Karakteristika ovog meda su svijetla boje koja se kreće od gotovo bezbojne preko svijetlo do slamnato žute, izražene bistrine, pri čemu ostaje dugo u tekućem stanju i rijetko kristalizira. Nema intenzivan miris, a miriši po bagremovu cvijetu i svježem vosku. Okus je srednje do jako sladak sa slabo izraženom kiselošću. Aroma je slaba do srednje postojana po vaniliji, bagremovu cvijetu, djevičanskom saću i svježem maslacu.

Udruga Tradicija Zagorja zatražila zaštitu 

Postupak zaštite naziva "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda "Tradicija Zagorja" Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.

Zemljopisno područje njihove proizvodnje obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i recepturu, karakterističnu za ovo zemljopisno područje i očuvanu do danas. Oni se proizvode po starom i prokušanom receptu posebnim postupkom uz korištenje tradicionalnih sastojaka. Posebnost pripreme sastoji se u načinu izrade tijesta, ručnom razvlačenju i punjenju tijesta nadjevom te oblikovanju gotovih štrukli.

Za ručno razvlačenje tijesta potrebna je posebna vještina i iskustvo jer je važno da se tijesto razvuče što tanje i ravnomjernije, a da se pri tom ne pokida. Štrukli imaju karakterističan oblik jastučića, mekane su konzistencije u svježem obliku te bijelo-žute boje.

Specifikaciju proizvoda možete pronaći na poveznicama Zagorski bagremov med i Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji.


Tagovi

ZOI ZOZP Zaštićene oznake Zagorski bagremov med Zagorski štrukli


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]