Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ograničena kupovina
  • 22.03.2022. 09:00

Zašto je poskupilo brašno - hoće li cijene prestati da rastu?

Rast cijena hrane i nestašice osnovnih prehrambenih namirnica, posljedica su ruskog napada na Ukrajinu. Ove dvije zemlje osiguravaju jednu trećinu globalne pšenice. Šta kažu domaći proizvođači?

Foto: Selma Mujić
  • 558
  • 108
  • 0

Nakon vrtoglavih cijena ulja koje od prošle sedmice premašuju 4,80 KM po litru, prije nekoliko dana poskupilo je i brašno. Vreća od 25 kilograma bijelog pšeničnog T-500, doseže i do 40 KM, ovisno o proizvođaču i prodajnom mjestu. U Sarajevu se Klasovo uglavnom prodaje po cijeni od oko 38,60 KM, dok iz Banja Luke stiže vijest da istu plaćaju i po 40 KM. 

Riječ je o najkvalitetnijem brašnu u BiH, a ostala se mogu kupiti i za nešto manji iznos. Razlog poskupljenja su rekordne cijene pšenice na globalnom tržištu.

Šta kažu iz Klasa?

Na upit Agrokluba o uzrocima drastičnog poskupljenja brašna, iz najveće bh. prehrambene industrije, kompanije Klas, pojasnili su da su cijene pšenice na tržištu posljednjih deset dana dosegle svoj rekord te da je otežana isporuka dodatna otežavajuća okolnost za proizvođače hljeba.

"Poskupljenje pšenice za 30% nas je, zbog ekonomičnog poslovanja naše kompanije, primoralo na korekciju cijena. Cijena Klas narodnog hljeba je ostala ista. Svima je poznato da je u međuvremenu došlo do povećanja cijene goriva i električne energije što direktno ugrožava poslovanje kompanije", odgovorili su iz Klasa.

Bimalovog ulja nema na policama

Oni navode kako zbog vrlo dinamičnih promjena cijena pšenice, praktično iz dana u dan, do daljnjeg ne mogu davati pouzdane prognoze cijena sirovine i energenata, a samim tim ni njihovih finalnih proizvoda.

Rast cijena hrane i nestašice osnovnih prehrambenih namirnica, posljedica su ruskog napada na Ukrajinu. Ove dvije zemlje osiguravaju jednu trećinu globalne pšenice. Ukrajinu nazivaju žitnicom Evrope, a suncokretovo ulje je drugi najveći izvozni proizvod nakon kukuruza.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Stanje na tržištu žitarica, kako smo već pisali, mijenja se iz sata u sat. Cijene rastu zbog straha od neizvjesnosti. Poseban pritisak je izazvala vijest da Rusija planira obustavu izvoza žitarica do 30. juna, a tom mjerom bi bio pogođen izvoz pšenice, ječma, kukuruza i raži što bi imalo ozbiljne posljedice po tržište.

Ograničena kupovina

Većina prodajnih centara u BiH je uvela i ograničenja kupovine osnovnih namirnica, pa se tako u velikim marketima može kupiti najviše dvije vreće brašna od 25 kg i jedan paket ulja, odnosno 12 litara.

Najveći bh. trgovački lanci - Bingo, Amko, Mercator i Konzum, u svom zajedničkom saopćenju su naveli kako je naglo i značajno povećanje potražnje kupaca za osnovnim životnim namirnicama dovelo do ubrzane nabavke tih artikala po višim cijenama. Objavili su i trenutne nabavne cijene proizvoda pojedinih domaćih proizvođača i dobavljača iz kategorije osnovnih životnih namirnica za kojima vlada najveća potražnja:

  • 1 litar suncokretovog ulja = 4,67 KM s PDV-om
  • 1 kilogram brašna T-400 = 2,07KM s PDV-om
  • 25 kilograma brašna T-500 = 36,93 KM s PDV-om
Poskupilo i meso

"S tim u vezi, informiramo vas da je glavni razlog povećanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica na policama naših prodajnih objekata isključivo povećanje nabavnih cijena od proizvođača, odnosno dobavljača, a sve prouzrokovano trenutnim globalnim poremećajem ekonomije, rastom cijena sirovina, goriva i drugih energenata važnih za proces proizvodnje i transport", stoji u njihovom saopćenju.

Na prodajnim policama u nekoliko poslovnica ovih marketa primjetno je da na policama nema suncokretovog Bimal ulja, koje je i s cijenom od 4,85 KM, najjeftinije. Evidentno je i poskupljenje mesa, što je također bilo očekivano s obzirom na rast cijena stočne hrane i općenito uzgoja. Tako teletina doseže do 30 KM, junetina do 20, a svinjeće meso do 12 po kilogramu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Brašno Pšenica Uvoz pšenice Klas Hljeb Cijene Tržište Ulje Meso


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.