Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upućen zahtjev
  • 02.12.2022. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Zatražen inspekcijski nadzor cijena brašna, ulja, mlijeka...

Kontinuirani rast cijena postao veliki teret svima koji žive na području KS, a povećanja cijena praktično se dešavaju preko noći.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 132
  • 46
  • 0

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da hitno izvrše inspekcijski nadzor nad kretanjem cijena osnovnih životnih namirnica za period od januara 2021. pa do kraja novembra ove godine.

U obrazloženju svog zahtjeva naveo je da je kontinuirani rast cijena postao veliki teret svima koji žive na području KS, a povećanja cijena praktično se dešavaju preko noći.

"Ne možemo sa sigurnošću tvrditi ko snosi najveću odgovornost za ova enormna poskupljenja životnih namirnica i zbog toga tražimo da Kantonalna inspekcija izvrši sveobuhvatan nadzor, ali i analizu prikupljenih podataka, kako bismo sa sigurnošću mogli utvrditi da li je razlika u cijeni proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača pretjerana i koliko bi ustvari trebala biti stvarna cijena osnovnih životnih namirnica", pojasnio je Delić.

Podsjetio je i da je ministarstvo ranije slalo isti zahtjev inspekciji, ali da se na osnovu podataka koji su dostavljeni nije moglo procijeniti stvarno stanje, te da ovaj put traži sveobuhvatniji nadzor i analizu.

Više cijene brašna izvjesne – koliko će poskupjeti po vreći?

Kao stoji u zahtjevu, traže se nadzor i analiza cijena brašna, hljeba, mlijeka, ulja i šećera za period od 01.01.2021. do 30.11.2022. godine sa zaključkom da li su poslovni subjekti poštivali zakonske odredbe koje se odnose na pitanje formiranja i kontrole cijena zasnovanih na odredbama o primjeni Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za Kanton Sarajevo.


Tagovi

Osnovne životne namirnice Poskupljenje Cijene hljeba Cijene ulja Cijene brašna Adnan Delić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.