Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU zaštita
  • 15.02.2014. 08:15

Zatražena zaštita kulena i prema pravilima EU

Udruga je Ministarstvu poljoprivrede proteklih dana predala zahtjev za pokretanje postupka registracije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla slavonskog kulena-kulina na razini Europske unije

  • 264
  • 39
  • 0

Nakon što je prošle jeseni Udruga Slavonski domaći kulen-kulin izborila nacionalni certifikat, odnosno slavonski kulen ili slavonski kulin stekao oznaku zemljopisnog podrijetla, Udruga je Ministarstvu poljoprivrede proteklih dana predala zahtjev za pokretanje postupka registracije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Naime, Hrvatska je u pristupnim pregovorima za članstvo u EU od Europske komisije dobila jednogodišnji rok u kojemu mora sve proizvode zaštićene nacionalnom oznakom registrirati i prema pravilima EU, ili će cijeli postupak morati iznova ponoviti, što traži ne samo vremena nego i gomilu novca.

Valja podsjetiti, Ministarstvo poljoprivrede još je u rujnu prošle godine donijelo rješenje kojim je slavonski kulen ili slavonski kulin stekao oznaku zaštićenoga zemljopisnoga podrijetla. No, time nije završio posao Udruge Slavonski domaći kulen-kulin, već je uslijedio postupak za legalne proizvođače i stjecanje prava na korištenja oznake zaštite.

Za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede je Biotehnicon d.o.o. iz Zagreba. Certifikatom/oznakom zemljopisnog podrijetla se štiti autohtoni i tradicionalni proizvod. Certifikacija proizvoda propisuje cjelokupnu proceduru, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja. To uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samog proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda. Prvih 11 zahtjeva proizvođača slavonskog kulena ili kulina s područja Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije krajem prošle godine pristiglo je u Biotechnicon. Upravo će oni idućeg svibnja, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje imati prve kulene sa certifikatom zemljopisnog podrijetla.

Očekivanja su kako će dobivanje certifikata/oznake zemljopisnog podrijetla pomoći proizvođačima u smislu povećanja potražnje i konkurentnosti slavonskog kulena, ali i povećanja njegove cijene. Također, proizvođači će dobiti veće tržište, a i spriječit će se nelojalna konkurencija te zlouporaba imena. "Ovom zaštitom svi nelegalni proizvođači bit će eliminirani s tržišta jer će svaki kulen imati markicu koja će potrošaču garantirati kvalitetu, ali i plaćene pristojbe poput PDV-a", kaže tajnik Udruge Slavonski domaći kulen-kulin Andrija Matić. Po njegovim riječima, svi oni proizvođači koji imaju registriranu proizvodnju, a to znači da ispunjavaju sve uvjete koji vrijede i u zemljama EU, ondje će moći i prodavati svoje kulene.

Oznakom izvornosti u nacionalnim okvirima Hrvatska je do sada zaštitila šest proizvoda, a zemljopisnom još devet. Sam postupak ishođenja zaštite na razini EU zna potrajati te je teško predvidjeti kada bi mogao završiti. U svakom slučaju, u Udruzi Slavonski domaći kulen-kulin se nadaju pozitivnom ishodu, svjesni da certificiranje nije jeftino, kao i da će se oni proizvođači koji ga ishode morati pridržavati čvrstih i jasnih pravila EU u proizvodnji i plasmanu te poznate slavonske delicije.


Tagovi

Slavonski kulen-kulin Domaće Zaštita Zemljopisno podrijetlo Plasman Proizvodnja Udruga Oznaka izvornosti


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.