Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jačanje organizma
  • 30.03.2020. 07:30

Zdravlje ojačajte ciklom, lukom, raštikom - hranom koja dolazi s našeg podneblja

Luk, češnjak, jabuke, limun, cikla i raštika samo su neke od namirnica koja nam mogu pomoći u jačanju imuniteta, a potpuno su prirodan lijek i ne trebamo izvojiti puno novca za njih.

Foto: Jumpstory
  • 1.546
  • 403
  • 0

Jačanje imuniteta bitno je tijekom cijele godine, a u posljednje vrijeme svjedoci smo razorne moći novonastalog virusa koje ima na naš imunološki sistem i organizam u cjelini. I dok se neki odlučuju za preparate iz ljekarni i drogerija, mnogi se okreću proizvodima koje nam je podarila majka priroda i za koje nije potrebno izdvojiti veće količine novaca. 

Na prvom su mjestu voće i povrće, bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Lako dostupne su nam sada jabuke, limun, luk, češnjak, cikla, raštika, blitva, rotkvica. 

Koja nas hrana zanima u doba pandemije? Sve što jača imunitet pa i kiseli krastavci

Čajevi su takođe vrlo blagotvorni. Istraživanja pokazuju da oni sadrže spojeve koji pomažu tijelu da se obrani od bakterija i virusa. Najbolji čajevi za jačanje imuniteta su zeleni te čaj od koprive, šipka i kamilice. 

Mladi luk i češnjak - najstariji borci

Najstariji borac, u kojeg se brojne naše bake kunu da je lijek za većinu bolesti je češnjak. Okus ljutine (po čemu je najviše prepoznatljiv) ima zagrijavajući učinak na organizam, potiče prokrvljenost, ubrzava metabolizam te čisti organizam od toksina. Možemo ga upotrijebiti na razne načine, u juhama, varivima, kao čaj ili svježeg kao dodatak salatama ili uz kakvo jelo. 

Ako niste njegov veliki ljubitelj, alternativa je luk. U proljeće i ljeto aktualan je mladi luk, slatkastog ili srednje jakog ukusa. Ova biljka pospješuje rad krvožilnog sustava, regulira crijevnu floru, jača imunitet, djeluje antibakterijski i diuretski te pročišćava organizam.

Poznata je juha od luka koja se priprema u Francuskoj tijekom zimskih mjeseci kao jelo koje jača obrambenu sposobnost organizma, a čaj od crvenog luka odličan je u u borbi protiv respiratornih problema. 

Cikla i raštika - odlična krvna slika

Raštika je kupusnjača koja sadrži najviše kalcija koji nam je važan za jačanje kostiju i puno se učinkovitije apsorbira u organizam, za razliku od kalcija koji dolazi iz mlijeka i mliječnih proizvoda. Do nedavno se uglavnom uzgajala u primorskim područjima, no sve je raširenija i na kontinetu budući da su mnogi shvatili njene dobrobiti. 

Važno je napomenuti da se vrlo lako uzgaja, nije ni malo zahtjevna biljka pa ako imate komadić zemlje, na njega posadite raštiku i imat ćete koristi tijekom čitave godine. 

Uzgoj raštike, kupusnjače bogate vitaminima i mineralima

Bogata je betakarotenom, koji je vrlo koristan za zaštitu kože od štetnog utjecaja UV zračenja te sadrži brojna antikancerogena svojstva. Osim kalcija u sebi sadrži i velike količine vitamina A pa je tako korisna i za vid. 

Jedan od najvećih saveznika odlične krvne slike i jakog imuniteta je svakako cikla. Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni borac u liječenju anemije. Najčešće je konzumiramo kuhanu, ali i sirovu u obliku salate i sokova. Sok od cikle sadrži vrijedne sastojke koje organizam vrlo lako apsorbira.

Cikla: Lišće zdravije od korijena - posijte ju

Općenito, ova biljka snaži imunitet, povećava izdržljivost organizma i smanjuje umor. Koristi se kao pomoćno sredstvo kod raznih bolesti. Smatra se da može zaštititi organizam od mnogih zloćudnih i degenerativnih bolesti kao što su to artritis, ateroskleroza i demencija.

Blitva i rotkvica - vitaminske bombe

Blitva je izuzetno djelotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Smatra se idealnom namirnicom za održavanje tjelesne težine, a izuzetno je bogata vitaminom C i B, kao i karotenom. Možemo je jesti sirovu tako što je pomiješamo s voćem i povrćem u zdravi smoothie, narezanu kao salatu ili kuhanu, najčešće uz prilog ribi. 

Rana sjetva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Rotkvica je prava vitaminska bomba, a osim vitamina bogate su i mineralima te posjeduju brojna ljekovita, antibakterijska i antigljivična svojstva, a pomaže i u liječenju žutice. Ima slatkast i pomalo gorkast okus, a iako se najviše konzumira korijen, listovi su također odlični u salati ili ih se može pripremiti u varivu.  

Jedna jabuka na dan - doktor iz kuće van

Izreka da jedna jabuka dnevno čuva zdravlje nije bez osnova. Ova odlična namirnica regulira probavu, a pektin efikasno apsorbira vodu i toksične tvari u crijevima. Zdravstvene dobrobiti jabuke su mnogobrojne. Značajna je i zbog toga što sprječava razvoj srčanih bolesti, regulira šećer u krvi, poboljšava vid i krvnu sliku, snižava tlak i sprječava gubitak tonusa mišića.

Iako ju je najbolje jesti sirovu, može se od nje napraviti kompot, sok i čaj od njezine kore. 

Limun - najveća riznica vitamina C

Limun je vrlo zdravo i ljekovito voće koje bi na svome stolu trebalo imati svako kućanstvo. Još su naše bake značajno cijenile ovo voće koje je bilo neizostavno u bilo kojoj kućnoj ljekarni. To i nije čudno s obzirom na to da je limun jedna od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našega imuniteta.

Istine i zablude o medu: Kako prepoznati pravi

Najveće blagodati limuna svakako su jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma, ali lista dobrih učinaka tu se nipošto ne završava jer on smiruje žgaravicu, snižava kolesterol, pomaže kod zacjeljivanja rana, olakšava respiratorne tegobe i umanjuje bol desni.

Postoji puno načina da ovu namirnicu uvrstite u vaš svakodnevni meni. Možemo ga piti samo s vodom, zatim iscjeđen u čaj i salati ili pak od njega napraviti napitak kao što je to limunada ili sok od limuna, meda i đumbira. 


Povezane biljne vrste

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Jačanje imuniteta Vitaminska bomba Hrana kao lijek Ljekovitost češnjaka Prirodni lijek Zdrava hrana Češnjak Cikla


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.