Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recikliranje otpadne vode
  • 22.06.2015. 13:10

Zelenija tehnologija u preradi maslina!

Sve više zelenih inovacija stiže putem EU projekata. Ovaj put se radi o novoj tehnologiji za recikliranje otpadne vode u preradi maslina.

  • 266
  • 27
  • 0

Masline ne samo da su superhrana - one stvaraju i tisuće radnih mjesta u mediteranskoj regiji. No, ironično, proizvodnja stolnih maslina ili maslinovog ulja zahtijeva ogromne količine vode koje je ponekad i nestašica u toploj, suhoj južnoj Europi. Tako je kao posljedica financiran EU projekt kojim je razvijen sustav za ponovno korištenje vode koja se koristi za pranje maslina - što je dobra vijest i za okoliš i za proizvođače maslinovog ulja koji su ograničeni niskom razinom vode.

Optimizacija biotehnološkog recikliranja otpadne vode

EU je najveći svjetski proizvođač maslina, koji opskrbljuje svijet s prosječno 2,2 milijuna tona maslinovog ulja godišnje. Španjolska, Italija i Grčka čine oko 97% proizvodnje, a sektorom dominiraju male tvrtke. Proizvodnja 100 kilograma maslina zahtijeva oko 50 litara vode, koja se trenutno odbacuje kao otpadna voda. Projekt ALGATEC II je pronašao način da se ponovno koristi voda kojom se peru masline, pa se korištenje pitke vode smanjilo za 90%, čime se uklonio problem zbrinjavanja otpadnih voda.

"Mi stvarno mislimo da je ovo dobro rješenje", rekla je koordinatorica projekta Antonia Lorenzo. "Rastuća globalna potražnja za maslinovim uljem značajno povećava korištenje vode za njegovu proizvodnju, posebno u zemljama gdje je to oskudan resurs, a osim toga, mnogo je otpadne vode".

Čišćenje otpadne vode

Polifenoli su jedan od razloga zbog kojega su masline tako dobre za nas. Prirodno prisutni na koži masline, istraživanja pokazuju da ti antioksidansi pružaju pomoć u zaštiti od bolesti. Ali pušteni u okoliš u velikim količinama, kao što je to prilikom ispiranja maslina vodom, oni mogu biti štetni. Voda koja se koristi za pranje maslina tradicionalno se ostavlja u velikim jezerima kako bi isparila. No,ona imaju ograničen kapacitet - što pak ograničava proizvodnju - a ponekad se moraju isprazniti ručno. Kukci i mirisi koji se pojavljuju na takvim ustajalim vodama su pritom neugodni za ljude koji žive blizu proizvodnih pogona.

Pristup ALGATEC II prvi je uključio fotobioreaktor gdje se uz pomoć mikroorganizama apsorbiraju zagađivači. U zimi, kada je sunčeva svjetlost nedostupna, solarni paneli mogu se koristiti za zagrijavanje vode, što povećava rast organizama kako bi se proces ubrzao. Otpadne vode zatim prolaze kroz posljednji korak poliranja, gdje im put priječe dva membranska filtera koji otklanjaju preostale zagađivače. Ono što preostane, može se koristiti kao voda za piće, ili za pranje maslina. Također se može sigurno ispustiti u kanalizaciju - dok prljava voda ne može.

Dok se ovo rješenje ipak ne može cjenovno usporediti s isparavanjem jezera koje je puno jeftinije, uklanja mnoge probleme povezane s jezerima i omogućuje proizvođačima širenje proizvodnje. Sustav se također može prilagoditi potrebama proizvođača - posljednji korak filtriranja nije potreban, osim ako cilj nije ptika voda. Tehnologija je jeftinija od trenutne alternative na tržištu, kažu voditelji projekta.

"Projekt je dokaz da je ulaganje u istraživanje dobro za okoliš, kao i rast i radna mjesta", rekao je EU Povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas. "To i dalje ostaju prioriteti u sadašnjem programu EU za istraživanje, Horizon 2020." Demonstracijski pogon je pokrenut na Sveučilištu Huelva u Španjolskoj, a pet partnera projekta ALGATEC - mala i srednja poduzeća iz Španjolske, Italije i Njemačke - sada rade na poslovnom planu kako bi tehnologiju stavili na tržište.


Tagovi

Otpadne vode Proizvodnja maslina Prerada maslina Maslinovo ulje Potražnja Tehnologija Solarni paneli Fotobioreaktor Španjolska Grčka Italija Pitka voda Nedostatak vode Inovacije Jezera


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]