Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 20.12.2020. 16:00

Zimnica se može spremati i zimi - iz zamrzivača u teglu

Tradicionalno sve vrste zimnica spremaju se tokom ljetnih mjeseci. U nedostatku vremena ili ukoliko je potrebno dopuniti police u špajzu, veoma lako može se spremiti i kad napada snijeg.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 485
  • 18
  • 0

Spremanje zimnice nekada je bio glavni ljetni zadatak domaćica. Danas je sve više onih koji pod izgovorom "ne vrijedi se mučiti", tegle džema, kiselih krastavaca i ajvara kupuju u marketima uglavnom na velikim akcijama i rasprodajama. Autorka je osjetila veliku sreću i zadovoljstvo kada je početkom jeseni ušla u špajz i vidjela pune police sokova, džemova i turšije spremljene po prvi put u životu svojom rukom. A nije da se nije namučila.

Ovaj posao zaista zahtjeva puno truda i vremena ali je krajnji rezultat nemjereljiv sa teglicom industrijski napravljenog proizvoda u kojem najmanje ima voća.

Spremanje ajvara u januaru, zašto da ne?

U svojim mlađim danima Julka Đokić (75) spremala je tokom cijelog septembra. Čitava zgrada mirisla je na njene paprike, šljive i ostale đakonije ali godine su učinile svoje i ona je prije svega smanjila količine koje pravi ali i samu organizaciju posla.

"Nezamislivo mi je da ajvar ili džem kupim u trgovini. Meni zaista nije bilo teško praviti zimnicu i uživam u tome ali ne može se kao prije dvadeset godina. Pa sam odlučila malo promijeniti navike. A ideja je došla jedne godine kada smo pojeli sav ajvar još u decembru. Imala sam u zamrzivaču pečene paprike. Odledila par pakovanja, očistila i spremila nekoliko tegli ajvara. Ništa mu nije falilo", kaže Đokićeva i dodaje da je iduće godine ostavila više pakovanja pečenih paprika.

Bez ajvara i krastavaca nema ni zime ni zimnice

"Sve zavisi, nekad pojedemo sve što se napravi, a nekad dočeka i proljeće i ljeto."

Od te godine, naša sagovornica u zamrzivaču ostavlja i voće, poput šljiva, malina, jagoda od kojih takođe ukoliko se ukaže potreba pravi džemove.

Za kvalitet treba dati više

Ova godina je po mnogo čemu bila specifična, najviše po globalnoj pandemiji sa kojom još uvijek učimo živjeti i to je izgleda uticalo i na cijene poljoprivrednih proizvoda. Cijena paprike ove godine prema njenim riječima nije se spuštala ispod 1,6 KM ali napominje da za kvalitet svakako treba dati više jer se to na finalnom proizvodu i te kako osjeti.

Ko će sutra praviti ajvar, turšiju, tarhanu - zaboravljamo li tradiconalne proizvode?

"Uzimala sam i jeftinije paprike, stalno gledaš kako da uštediš ali poslije vidim, zašto su jeftinije - pola sam ih bacila. I to više neću raditi. Ove godine sam ispekla 70 kilograma, naravno, svi su pomagali, djeca, unuci, ali sam za ajvar iskoristila samo polovinu. Vidjeću kakve će potrebe za ajvarom biti tokom zime. Pun zamrzivač mi je paprika tako da ne brinem", rekla je naša sagovornica.

Pasterizacija bez konzervansa

Kao najjači argument zašto pravi, a ne kupuje turšiju istakla je da u svojoj zna tačno šta je stavila. U ajvaru je samo paprika, u džemu samo voće i da isključivo pasterizuje bez drugih dodataka kojim se produžava rok namirnica. U mlađim danima je čak spremala po narudžbini i prodavala ali kaže da joj je to sada previše posla iako je zarada od toga bila dobra.

Unučićima i u svojim 70-tim sprema ono što vole

Danas, u svojim sedamdesetim, nije joj teško da prije svega za svoje unuke pravi ono što oni vole. Najviše je to džem od jagoda i sok od zove, a najbitnije je da je kćerku i snahu naučila malim tajnama i ne plaši se da li će imati ko da je nasljedi. 


Tagovi

Zimnica Ajvar Džem od šljiva Pečene paprike Krastavci Spremanje zimnice Turšija Sok od zove Džem od jagode


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]